International

Folosesc politicienii IA pentru a-și face reclamă? Google o interzice total

inteligenta artificiala (sursă foto: insidetelecom.com)
sursă foto: insidetelecom.com

Reprezentanții companiei Google au anunțat că vor lua măsuri pentru combaterea dezinformării prin inteligență artificială. Astfel, se va cere în curând ca anunțurile politice de pe platformele Google să informeze oamenii atunci când imaginile și înregistrările audio au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale.

Regulile au fost create ca răspuns la „prevalența tot mai mare a instrumentelor care produc conținut sintetic”. Declarația îi aparține unui purtător de cuvânt al Google care a stat de vorbă cu jurnaliștii BBC. Schimbarea este programată pentru luna noiembrie, cu aproximativ un an înainte de următoarele alegeri prezidențiale din SUA.

Politicienii și IA

Există temeri că IA va supraîncărca dezinformarea în jurul campaniilor. Politicile de publicitate existente ale Google interzic deja manipularea mediilor digitale. Se interzice înșeăciunea sau inducerea în eroare a oamenilor cu privire la politică, probleme sociale sau chestiuni de interes public.

Dar această actualizare va impune noi reguli clare. Va fi obligatoriu ca anunțurile legate de alegeri să „dezvăluie în mod vizibil” dacă acestea conțin „material sintetic” care prezintă persoane sau evenimente reale sau cu aspect realist. Echipa Google a sugerat că etichete precum „această imagine nu descrie evenimente reale” sau „acest conținut video a fost generat sintetic” vor funcționa ca semnale de avertizare.

Google ia măsuri

Afirmațiile vădit false care ar putea submina încrederea în procesul electoral sunt interzise la Google. Totul este trecut foarte clar în politicile publicitare a gigantului tehnologic. Reprezentanții companiei Google cer ca anunțurile politice să dezvăluie cine a plătit pentru ele. Printre exemplele care ar justifica o etichetă se numără imaginile sintetice sau audio care arată o persoană spunând sau făcând ceva ce nu a făcut sau care prezintă un eveniment care nu a avut loc.

Exemple de dezinformare prin intermediul IA sunt multe. În martie, o imagine falsă a fostului președinte american Donald Trump, care îl arăta în mod fals că este arestat, a fost distribuită pe rețelele de socializare. Imaginea a fost creată de instrumente de inteligență artificială. Tot în martie, a circulat un videoclip deepfake în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbea despre predarea în fața Rusiei.

Dezinformare prin IA

În luna iunie, un videoclip din campania lui Ron DeSantis a devenit viral. Guvernatorul Floridei îl ataca pe fostul președinte Trump în respectivul videoclip fals. Filmulețul conținea imagini care purtau însemnele că au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale.

Videoclipul partajat într-un tweet conținea fotografii care păreau să fi fost modificate pentru a-l arăta pe Trump îmbrățișându-l și sărutându-l pe obraz pe Anthony Fauci. Acesta din urmă este un membru-cheie al grupului de lucru american pentru coronavirus.

Cum se păcălesc oamenii

Experții în inteligență artificială au declarat pentru BBC că, deși imaginile trucate nu reprezintă o noutate, viteza progresului în domeniul inteligenței artificiale generative și potențialul de utilizare abuzivă reprezintă un motiv de îngrijorare.

Echipa de la Google a declarat că continuă să investească în tehnologie pentru a detecta și elimina astfel de conținut, scrie BBC.