În Republica Moldova este interzisă comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice, articolelor pirotehnice de divertisment, articolelor pirotehnice de scenă, bateriilor de petarde, bateriilor de petarde luminoase, petardelor și petardelor luminoase.
Focurile de artificii sunt interzise de sărbători în Republica Moldova. Există o explicație
Există un motiv pentru care în Republica Moldova este interzisă comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice, articolelor pirotehnice de divertisment, articolelor pirotehnice de scenă, bateriilor de petarde, bateriilor de petarde luminoase, petardelor și petardelor luminoase.
Iar motivul este acesta: începând cu data de 6 decembrie 2022, a fost prelungită starea de urgență pentru încă 60 de zile.
Excepție de la această interdicție fac comercializarea și utilizarea articolelor care întrunesc cumulativ următoarele condiții:
a) diametrul articolelor nu depășește 30 mm;
b) articolele se încadrează în una dintre următoarele categorii prevăzute de art. 5 din Legea nr.143/2014 privind regimul articolelor pirotehnice:
– articole pirotehnice de divertisment (doar categoria 1 și categoria 2);
– articole pirotehnice de scenă (categoriile T1 și T2).
– Categoria 1 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit.
– Categoria 2 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse.
Poliția recomandă și atenționează, inclusiv prin intermediul media, agenții economici specializați în comercializarea articolelor pirotehnice, cât și persoanele fizice că nerespectarea condițiilor stabilite prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, atrage după sine aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.
Sărbătorile de iarnă aduc cu ele și spectacole în Piața Marii Adunării Naționale, în preajma Arcului de Triumf din Chișinău, de exemplu. Aici, articolele pirotehnice de scenă trebuie să prezinte un risc scăzut și să fie destinate utilizării doar de către pirotehnicieni autorizați, se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliție Chișinău.
În această perioadă prelungită a stării de urgență, care coincide cu suita sărbătorilor ce se întind până la data de 14 ianuarie 2023, inclusiv, această zi fiind sărbătorit Anul Nou, Revelionul pe rit vechi sau Sfântul Vasile, se interzice utilizarea salvelor de foc.