Fondul Monetar Internaţional a avertizat Guvernul că trebuie să ia măsuri fiscale, reforma impozitelor şi taxelor şi creştrea lor pentru a reface spaţiul fiscal sub 3% din PIB şi a preveni astfel deteriorarea finanţelor publice. La rândul său, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu spune că „FMI nu va reveni în România cât suntem în această guvernare. De ce ne imprumutăm la dobânda de 8%?, se întreabă Câciu.
FMI propune României introducerea impozitului progresiv. Adrian Câciu: FMI nu va veni în România cât suntem în această guvernare
O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București în perioada 30 mai – 10 iunie. Misiunea a emis o declarație în care constată că după o redresare solidă în urma pandemiei, România se confruntă acum cu repercusiuni negative ale războiului din Ucraina și cu o inflație în creștere. În plus, țara se confruntă cu aceste noi provocări pornind de la o poziție fiscală slabă.
„Pentru a reduce deficitul la un nivel sustenabil sub 3 % din PIB și pentru a stabiliza datoria, pe partea de venituri, ar trebui puse în aplicare măsuri de politică fiscală care să se ridice la cel puțin 2 % din PIB.
Este nevoie urgentă de o reformă cuprinzătoare pentru a curăța baza de impozitare în toate sectoarele și sursele de venit. Introducerea progresivității pentru cei cu cele mai mari venituri ar putea genera venituri suplimentare și ar putea atenua inegalitatea ridicată a veniturilor din România”, se spune în declaraţia semnată de FMI.
Eficiența sistemului de TVA din România este printre cele mai scăzute din UE, spun reprezetanţii FMI.
„Creșterea eficienței TVA la nivelul mediei UE prin extinderea bazei de impozitare și raționalizarea acesteia, precum și prin consolidarea administrativă suplimentară (în afara îmbunătățirilor deja programate) ar putea genera 1,5% din PIB”.
În ceea ce priveşte cursul de schimb aceştia susţin că trebuie crescut treptat.
„Flexibilitatea cursului de schimb ar trebui să fie crescută treptat. Un curs de schimb în general stabil față de euro a evitat alimentarea inflației și a susținut încrederea în moneda națională. Cu toate acestea, pe măsură ce competitivitatea externă a slăbit și pentru a contribui la absorbția șocurilor externe, flexibilitatea cursului de schimb ar trebui să fie sporită în timp, împreună cu consolidarea fiscală necesară”.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu spune că „nu va reveni FMI în România cât suntem în această guvernare”.
„Cât suntem în această guvernare găsim soluţii să ţinem România nu pe linia de plutire, ci acolo, pe traiectoria pe care s-a angajat şi traiectorie pe care câteodată era să derapeze anul trecut. De ce ne imprumutăm la dobânda de 8%? Pentru că avem inflaţie imensă, dar nu este inflaţia noastră. Când s-a făcut liberalizarea pieţei energiei de fapt s-a făcut liberalizarea preţurilor la energie. Au generat o inflaţie imensă. Ultima lună de inflaţie pe care vă uitaţi, 28% înseamnă creşterea preţului la energie. Acolo vedeţi consecinţele unor politici care nu s-au făcut bine. Se putea face mai bine. Nu zic că nu trebuiau făcute, dar se puteau face mai bine”.
Încercăm să stabilizăm, încercăm să reparăm şi vom face acest lucru în continuare, a declarat Adrian Câciu, în plenul Camerei, unde a participat la „Ora Guvernului”. O să vedeţi că angajamentele cu privire la deficitul bugetar vor fi menţinute şi se va încheia anul aşa cum ne-am angajat.
Social-democratul a mai anunţat că la 31 iulie va fi adoptată de către Guvern strategia fiscal-bugetară.
„Mai mult decât atât. La 31 iulie 2022 veţi avea o surpriză, veţi avea strategia fiscal-bugetară pentru prima oară în istorie, aşa cum scrie în lege, depusă şi adoptată de către Guvern. Nu la final de an, nu anul viitor, astfel încât toţi investitorii din România să ştie cum arată România în următorii doi ani”, a conchis Câciu.