Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) au emis avertismente cu privire la majorarea pensiilor în România. Ei spun că suma este excesivă, argumentând că majorarea ar putea afecta bugetul țării.
Cu toate că guvernul Ciolacu a propus o creștere semnificativă a pensiilor, FMI atrage atenția că momentul nu este potrivit. Asta având în vedere evoluția economică și situația bugetară actuală.
FMI nu este de acord cu majorarea pensiilor
Jan Kees Martijn, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, a subliniat că situația bugetului este extrem de strâmtorată. Creșterea pensiilor cu 14%, conform legislației actuale, ar putea crea dificultăți în finanțarea altor sectoare importante.
„Situaţia bugetului este foarte strâmtorată şi în acest an, şi anul viitor. Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii. Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”, a precizat şeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, Jan Kees Martijn.
Sunt vizate și pensiile speciale
De asemenea, oficialul FMI a adus în discuție necesitatea reformei pensiilor speciale. El a vorbit și despre alte reforme în cadrul sistemului de pensii pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung. Comisia Europeană a solicitat soluționarea problemei pensiilor speciale. CE a amenințat cu blocarea fondurilor din PNRR. În absența unor măsuri concrete în acest sens.
„Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme, reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare. Apoi este reforma tuturor pensiilor care este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor. Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii .Dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung”, a mai precizat Jan Kees Martijn, citat de Antena3 CNN.
În contextul acestor discuții, premierul Ciolacu a menționat că nu a primit încă un răspuns oficial de la Comisia Europeană cu privire la pensiile speciale, dar că sunt în desfășurare negocieri și că se așteaptă o soluție în viitorul apropiat.
Într-un alt context, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională Legea care interzicea cumulul pensiei cu salariul la stat. Această decizie a ridicat întrebări cu privire la reforma sistemului de pensii și la modul în care vor fi gestionate fondurile pentru pensii în viitor.
Toate aceste evoluții aduc în discuție importanța echilibrului între creșterea pensiilor și menținerea sustenabilității bugetare într-un context economic complex și în condițiile presiunilor europene pentru reforme structurale, scrie Antena3.