Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri, 4 octombrie, la Palatul Victoria, o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Jan Kees Martijn, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare.
În cadrul discuției, premierul a subliniat angajamentul Guvernului României în susținerea creșterii economice. El a vorbit și despre reducerea cheltuielilor publice și combaterea evaziunii fiscale.
Promisiunile lui Ciolacu față de FMI
„Creșterea noastră economică se bazează pe investiții. Susținem cu prioritate proiectele de infrastructură, în special în transporturi. Asta având în vedere faptul că investițiile în acest domeniu au cel mai mare grad de multiplicare în economie. Acordăm aceeași atenție proiectelor de investiții în sănătate și educație pentru că, în egală măsură, ne preocupă creșterea calității vieții cetățenilor noștri”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a menționat, de asemenea, proiectele guvernamentale pentru susținerea directă a dezvoltării și investițiilor în sectorul materialelor de construcții și în industria alimentară, domenii importante pentru economia românească. Totodată, a subliniat importanța proiectului de lege asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru consolidarea veniturilor bugetare.
Avem un sistem monetar sănătos
„Pentru reducerea cheltuielilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale, digitalizarea ANAF în ritm accelerat este prioritate națională. Toate instituțiile statului cu atribuții în domeniu – Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, ANAF – au ca prioritate stabilirea de măsuri speciale pentru combaterea evaziunii și pentru creșterea colectării veniturilor bugetare. Totodată, prin proiectul de lege asupra căruia ne-am angajat răspunderea în fața Parlamentului vom crea cadrul legal pentru ca ministerele să se reorganizeze prin desființarea sau comasarea autorităților din subordine”, a mai spus Ciolacu.
Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România, a apreciat situația favorabilă a economiei Românie. El a subliniat importanța pachetului fiscal anunțat de Guvern și a reformei ANAF. El a menționat că FMI va continua să sprijine reformarea și digitalizarea ANAF prin consultanță tehnică. S-a discutat și despre sistemul monetar. Acesta a fost evaluat ca fiind sănătos și stabil în urma discuțiilor cu Banca Națională a României.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat și vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, potrivit Realitatea.