Actual

Florin Cîţu crede că următoarele şase luni vor fi cele mai groaznice. „Riscăm să ajungem ca Grecia să cerem ajutor la UE sau FMI”

Florin Cîţu crede că următoarele şase luni vor fi cele mai groaznice. „Riscăm să ajungem ca Grecia să cerem ajutor la UE sau FMI”

Dacă fostul premier, Florin Cîţu va avea dreptate rămâne să ne convingem singuri. El intenţionează să-l cheme în Parlament pe ministrul Finanţelor să ofere detalii despre datoria publică a României, iar dspre următoarele şase luni spune că vor fi cele mai îngrozitoare pentru români. Crede că ţara noastră poate avea istoria Greciei şi că, ideal ar fi ca rotativa premierilor să nu aibă loc  nicioadată.

Florin Cîţu crede că următoarele şase luni vor fi cele mai groaznice. Riscăm să ajunge ca Grecia să cerem ajutor la UE sau FMI

Florin Cîţu intenţionează să-l cheme la Parlament pe ministrul de Finanţe, Adrian Câciu să explice cum plăteşte România dobânzile la împrumuturi, întucât totul seamănă cu o schemă Caritas.

„Intenţionez să îl chem în Parlament pe ministrul finanţelor Adrian Câciu, ca să ne explice cum plăteşte România 9,7% dobânzi la împrumuturi la lei, când are la dispoziţie un buffer şi fonduri europene.

Cum să ai buffer de 6-7 miliarde de euro şi tu, stat român, să te duci în piaţă şi să plăteşti dobânzi de 7% la împrumuturile pe dolari şi 9,7% la lei? Nu se poate.

Ce face Ministerul Finanţelor e strigător la cer – se împrumută la dobânzi din ce în ce mai mari. Este ca o schemă Caritas. Nu ai cum să mergi așa la nesfârșit. Ai 2% din PIB cheltuieli cu dobânzile. Se recomandă să ai 1%. Și nu suntem în criză, încă”, spune Florin Cîţu într-un interviu pentru financialintelligence.ro.

„Următoarele şase luni vor fi îngrozitoare pentru români”

Fostul premier spune că următoarele şase luni vor fi îngrozitoare pentru români, iar o vină o poartă şi BNR, care trebuia să țină inflația sub control.

„Părerea mea este că următoarele șase luni vor fi îngrozitoare pentru că noi, în perioada asta, când nu am avut criză și lucrurile au mers cât de cât bine, nu am avut grijă de situaţia macro.

BNR trebuia să țină inflația sub control, aşa mai tăia din efervescență. Iar rolul BNR este stabilitatea preţurilor.

BNR trebuia să le spună politicienilor să se oprească. Dar BNR spune: “Este foarte bine că s-a intervenit asupra prețurilor la energie”. Este o prostie, din punctul meu de vedere, pentru că în acest fel s-a mascat un cost care deja există. Și s-au amânat niște probleme în economie. Tu nu poți să stopezi inflația prin controlul prețurilor. Prețurile sunt mari, chiar dacă tu nu mi le arăți la raft o perioadă, dar costul în economie se amplifică și vor duce economia în cap”.

„În cazul majorări pensiilor, există o formulă. Dacă deviezi de la acea formulă, este bambilici politic”

Întrebat ce crede despre creşterea pensiilor, Florin Cîţu a spus că în acest caz există o formulă. Dacă deviezi de la acea formulă, este bambilici politic.

„Dacă vrei să ajustezi pentru că a fost un puseu de inflație în 2022, poți să faci asta. Dar în momentul în care ai deviat de la formulă, te poţi aștepta la orice”, spune Cîţu, adăugând că „PSD a jucat murdar din primul moment pe acest subiect. La început, au spus că nu pot crește pensiile pentru că există un plafon în PNRR de 9,4%. Acum nu mai pot să spună asta, pentru că știm foarte clar că pot mări pensiile cu 27% maxim”.

Plafonul de 9,4% este în PNRR pentru a ne asigura că, atunci când se recalculează pensiile, nu se sare calul. Comisia Europeană nu are încredere în România şi a zis să fie mai mic plafonul, dar noi l-am negociat mai mare, a mai precizat Cîţu.

„Dacă vrei să scoți plafonul acesta – foarte bine, vii cu un alt indicator care va avea același rezultat. Nu o să fie 9,4%, dar o să îți pună altă condiție, care va avea același rezultat – de a menține anvelopa cu pensiile cu o dinamică sustenabilă. Ei nu spun să nu crești pensiile, ci să le crești sustenabil”.

„Ne îndreptăm ușor-ușor ori spre scenariul FMI ori spre o situație în care ajungem ca Grecia”

În ceea ce priveşte plata datoriilor, ţinând cont că anul viitor vom avea vârfurile datoriei, Cîţu crede că „ne îndreptăm ușor-ușor ori spre scenariul FMI – dar e complicat pentru că suntem în UE -, ori spre o situație în care ajungem ca Grecia, să cerem ajutor de la Comisia Europeană ajutor. Nu poți continua așa, cu ritmul acesta de dobânzi”.

În prezent, spune Cîţu, datoria e ținută de inflație. Dar problema va fi când  inflația se va duce în jos.

„Datoria rămâne la 49,9% din PIB, pentru că ai un deflator de 15-16%. Dar dacă te uiți la serviciul datoriei și vezi cu cât a crescut, când te uiți la dobânzi, la deficit, tu, stat român, de fapt, adaugi și când inflația va scădea, tu rămâi cu toate acestea în brațe. Anul acesta se puteau corecta multe, dar, în schimb, s-au creat mai multe probleme”, a mai declarat fostul premier Florin Cîţu.

„Ori intrăm într-o criză de ne ducem în cap, ori vor fi ani de zile de inflație și dobânzi mari  și scapă cine poate”

În ceea ce priveşte o posibilă recesiune, Florin Cîţu spune că „ori intrăm într-o criză de ne ducem în cap, ori vor fi ani de zile de inflație și dobânzi mari  și scapă cine poate. Este un sentiment foarte ciudat. Mi-e că se rupe totul”.

„Nu numai la noi, dar şi în lume.  Când băncile centrale joacă politic, suferim noi toți. BCE a intervenit foarte târziu pentru majorarea dobânzilor pentru că erau alegeri în Franța. Și FED a întârziat foarte mult cu majoarea dobânzilor, iar acum inflația crește, consumul creşte, toate cresc. Cum să scadă inflația când crește consumul?”

„Dacă Ciolacu va fi premier, o să plătim la taxe de o să ne iasă pe nas”

Anul viitor urmează să aibă loc rotativa premierilor și a miniștrilor. Dar, fostul preşedinte al PNL nu vede cu ochi buni această schimbare.

 Nu cred că PSD lasă Finanțele înaintea alegerilor din 2024. Dacă Ciolacu va fi premier, o să plătim la taxe de o să ne iasă pe nas, la ce sistem de taxare pregătește. Iar dacă PSD va avea premier și Finanțele, sectorul privat din România va fi în genunchi. Recent, am spus că nu ar mai trebui făcută rotativa premierilor, pentru că, în momentul în care Marcel Ciolacu ajunge premier, va face câteva lucruri: taxă de solidaritate, impozit progresiv, va încerca o diferențiere de impozitare între bugetari și sectorul privat. Este noaptea minții”.

„În prezidenţialele din 2024 nu sunt lideri deocamdată pe dreapta”

Întrebat pe cine vede președintele României în 2024? Dreapta sau stânga, Florin Cîţu a spus că un candidat de dreapta e complicat.

„Nu ai lideri deocamdată pe dreapta. Dar sper că lucrurile se vor aranja natural. E un vid aşa de mare pe dreapta că, atunci când se va întâmpla ceva, va fi o explozie. E nevoie de lider pe partea de dreapta și acum nu e nimeni, îmi pare rău să spun asta. Eu am o relație bună și cu Eugen Tomac, și cu Ludovic  Orban și cu Cătălin Drulă, dar cred că pe dreapta e nevoie de ceva diferit. Eu cred că va apărea natural”.