Actual

Florin Cîțu bate cu pumnul în masă. „Salariile mai mari cu 70% decât în privat trebuie justificate”

Florin Cîțu bate cu pumnul în masă. „Salariile mai mari cu 70% decât în privat trebuie justificate”

Premierul Florin Cîțu a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că nu mai merge cu salariile la stat mai mari cu 70% față de privat fără performanță.

„Nu putem păstra un stat construit de comuniști”

„Am spus si repet, angajatii publici trebuie sa isi asume deciziile, salariile mai mari cu 70% decat in privat trebuie justificate. Dublarea cheltuielilor de personal in sectorul buget din ultimii ani trebuie sa se vada in performanta si nu se vede.

Trebuie sa existe responsabilitate si raspundere, trebuie sa restructuram aparatul de stat in functie de nevoile curente, nu putem pastra un stat construit de comunisti sperand ca va face performanta in economia secolului 21. Veniturile in sectorul bugetar trebuie sa fie transparente si legate direct de performanta. Este contraproductiv sa existe asteptari ca salariile cresc oricum, indiferente de performante.

Legea salarizarii o sa fie in Parlament in curand si bineinteles dispare sistemul de sporuri asa cum este el implementat azi si multe sporuri dispar. Dar important este sa ne asiguram ca functionarii care isi fac treaba vor fi remunerati”, a spus Florin Cîțu.

„Sporurile sunt date după ureche”

„Vom veni zilele viitoare chiar public voi prezenta modificările care vor apărea, dar așa cum am spus urmează legea salarizării unitare pe care o vom modifica în acest an și acolo vom corecta și cea mai mare modificare sau cea mai importantă modificare din această lege este să faci legătura între performanță și venit.

Acest lucru nu există astăzi în legea salarizării, sporurile sunt date după ureche, veniturile sau salariile sunt date într-un mod aleatoriu, vom introduce criterii de performanță și veți vedea că se poate face acest lucru și putem să legăm și sporuri de criterii de performanță. Este cea mai importantă modificare pe care o vom face la legea salarizării.

Un exemplu de spor este sporul pentru condiții vătămătoare, lucruri pe care noi le facem astăzi în fiecare zi, de exemplu să scriem un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, dar este un spor în anumite instituții.

Vor dispărea aceste sporuri. Este un proiect anul acesta vom începe poate cu o limitare și de anul viitor vom reașeza.

E nevoie de modificarea legii salarizării unitare. Sporurile sunt bune, ele sunt o motivație pentru toată lumea să-și facă treaba mai bine, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanță nu când stau doar în pixul managerului și sunt date fără niciun fel de criteriu, date la fiecare fără să respectăm niște norme. Veți vedea că vom folosi această mental modalitate de a motiva oameni să-și facă mai bine treaba în sectorul public”, a declarat Cîțu.