O vorbă din popor spune că atunci când ajunge mierea pe la gură, nu poți rezista să nu guști. Este și cazul unor oameni care ajung sus pe scara ierarhică, ei sau cei apropiați lor, și nu pot rezista tentației de a face afaceri dubioase.
Hunter Biden suspectat de afaceri dubioase. După fiecare călătorie de afaceri în România, tatăl și fiul au o întrevedere
La data de 13 august, New York Post, a reactualizat o anchetă media, în care este vizat Hunter, cel de-al doilea fiu al președintelui Joe Biden. Hunter Biden s-a întâlnit cu tatăl său imediat după întâlnirile de afaceri din România, scrie publicația americană, ridicând semne de întrebare și asupra vestitului tată, în sensul dacă ar fi vorbit cei doi, printre altele, și despre afacerile de prin România.
Hunter Biden s-a întâlnit de mai multe ori cu tatăl său în timp ce lucra pentru un magnat român al imobiliarelor acuzat de corupție – un efort care i-a adus celui de-al doilea fiu al lui Joe Biden și asociaților „milioane” de dolari, a declarat pentru The Post o sursă apropiată de acest aranjament.
Momentul în care au avut loc întâlnirile dintre vicepreședintele de atunci și fiul său au ridicat semne de întrebare cu privire la „întregul adevăr” al implicării în afacerile de peste hotare ale lui Hunter Biden, au spus criticii actualului președinte american.
Trecutul studiat amănunțit
Nici jurnaliștii americani nu pot trece cu vederea fapte care au ieșit la suprafață, cu ușurință, după cum se vede în cele ce urmează.
Discuțiile dintre tată și fiu au fost găsite în timpul unei percheziții a unui hard disk de laptop pe care Hunter Biden l-a abandonat într-un atelier de reparații din Delaware în aprilie 2019 și vin în contradicție cu negațiile anterioare ale președintelui Biden, care a afirmat că nu a avut niciun rol în afacerile de peste mări ale fiului său.
Hunter Biden a început să lucreze pentru Gabriel Popoviciu în primăvara anului 2015, spun surse din interior. Românul dorea ajutorul lui Hunter Biden pentru a lupta împotriva unei condamnări rezultate în urma achiziționării de către acesta a unei parcele de 550 de acri de teren deținut de guvern cu o reducere abruptă.
E-mailurile de pe laptopul abandonat arată că Hunter s-a ocupat de omul de afaceri din România, celebrul milionar Popoviciu, prin intermediul firmei sale de avocatură Boies Schiller Flexner LLP.
O afacere de milioane…dolari
O persoană familiarizată cu aceste aranjamente a declarat pentru The Post că fiul președintelui a avut un acord de tip „side pocket” direct cu Popoviciu care a adus „milioane„ pentru el și asociații săi.
Popoviciu l-a angajat, de asemenea, pe fostul director al FBI Louis Freeh pentru a-l ajuta pe omul de afaceri aflat în dificultate să evite închisoarea. Freeh l-a sunat direct pe Hunter Biden în iulie 2015, cu doar două ore înainte ca Hunter să se întâlnească cu tatăl său la Observatorul Naval – reședința oficială a vicepreședintelui – arată e-mailurile din laptop. Nu este clar însă ce s-a discutat în timpul convorbirii.
Un confident al familiei Biden, Mark Gitenstein, donator de lungă durată al președintelui care a lucrat în echipa de tranziție Obama/Biden în 2008, a fost, de asemenea, coptat în efortul lui Popoviciu, fapt evidențiat tot printr-o căutare în laptopul mai sus menționat.
Gitenstein, care a fost ambasador la București între 2009 și 2012, iar în prezent este ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, a dat credit relației sale cu Joe Biden, pentru prestigioasa funcție din România, precum arată e-mailurile.
El a donat peste 15.000 de dolari pentru diversele campanii ale lui Joe Biden, de la mijlocul anilor 1990. În anii 1980, a lucrat ca avocat șef al Comisiei juridice a Senatului, între 1981 și 1989 – perioadă în care Joe Biden a fost cel mai important membru democrat.
„Am fost atât de captivat de „familia” Biden încât am ajuns să lucrez pentru ei timp de 13 ani. Și, în unele privințe, mă simt ca și cum nu aș fi plecat niciodată„, a declarat el într-o postare pe Facebook din iunie 2015, făcând elogiul lui Beau Biden, care murise cu puțin timp în urmă de cancer la creier.
Hunter Biden s-a întâlnit cu Gitenstein de patru ori în 2015 și 2016, cel puțin unele dintre întâlniri având loc după ce a început să lucreze pentru Popoviciu (n.r. fostul ginere al liderului comunist Ion Dincă și fost proprietar al complexului din Băneasa), întâlnindu-se frecvent cu ambasadorul la Four Seasons din Washington D.C., potrivit agendei sale de întâlniri.
La cererea lui Eric Schwerin, președintele firmei de investiții Rosemont Seneca Partners a lui Hunter Biden, Gitenstein a făcut sondaje pentru a vedea dacă o posibilă modificare a legislației românești l-ar putea ajuta pe Popoviciu – ajungând la succesorul său diplomatic, Hans Klemm, și la alți membri ai personalului ambasadei.
Hunter Biden, Eric Schwerin, Gitenstein și Boies Schiller Flexner LLP nu au răspuns la solicitarea de comentarii din partea The Post. Gottlieb – care lucrează acum ca partener la Willkie Farr & Gallagher – nu a răspuns nici el la solicitarea de comentarii din partea publicației The Post, titulara investigației.
Hunter a zburat în România cu un zbor de noapte al British Airways pe 15 noiembrie 2016, pentru o călătorie de două zile pentru a presa pe cazul Popoviciu la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din țară – și urma să ia, ulterior, „micul dejun cu tata” la reședința oficială a lui Joe Biden de la Observatorul Naval al SUA, la doar două zile după întoarcere.
Concluzie: Fiecare întâlnire tată-fiu, la revenirile repetate din România, a ridicat semne de întrebare, al căror răspuns încă mai este investigat, în continuare, de presa americană.
Foto: EVZ/ video: youtube (documentar)