Miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, Pekka Haavisto şi Ann Linde au fost informaţi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu cu privire la ratificare de către Parlamentul României, a Protocoalelor de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică. Ministrul de Externe al Finlandei a arătat sprijinul deplin al ţării sale pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.
Finlanda răsplătește sprijinul României în cursa pentru NATO. Decizie privind aderarea la Spațiul Schengen
„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 20 iulie 2022, discuţii telefonice cu miniştrii afacerilor externe din Republica Finlanda şi Regatul Suediei, Pekka Haavisto şi Ann Linde, ocazie cu care i-a informat pe cei doi omologi asupra ratificării, în cursul acestei zile, de către Parlamentul României, a Protocoalelor de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică”, a transmis ministerul.
Potrivit sursei citate, „cei doi miniştri, finlandez şi suedez, au mulţumit în mod deosebit autorităţilor române, atât celor executive, cât şi Legislativului, pentru sprijinul acordat aderării la NATO a celor două state şi au exprimat satisfacţia pentru finalizarea procedurii de ratificare în Parlamentul României”, adresând, de asemenea, mulţumiri ministrului român de Externe pentru implicarea la reuniunea la nivel înalt de la Madrid, privind stabilirea unei decizii în favoarea aderării celor două state.
De asemenea, ministerul a preciizat că şeful Diplomaţiei Române a ridicat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen, în cadrul convorbirii telefonice cu ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, ministrul afacerilor externe al Finlandei arătând sprijin „deplin şi necondiţionat al ţării sale”.
Camera Deputaților a adoptat cu 227 de voturi „pentru” aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Nu au existat voturi „împotrivă”, dar au fost trei abțineri.
Deputații neafiliați Dumitru Coarnă, Francisc Tobă și Nicolae Giugea s-au abținut de la votul din Camera Deputaților privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Adoptat cu 227 de voturi, proiectul a fost singurul pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de miercuri și urmează să fie trimis la Senat, care este cameră decizională, apoi președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.