Actual Lifestyle

File de istorie: Moartea chinuitoare a lui Mozart, învăluită în mister. Deranja prea mult francmasoneria

File de istorie: Moartea chinuitoare a lui Mozart, învăluită în mister. Deranja prea mult francmasoneria
Arhivă/ Wikipedia

Geniu al muzicii universale. Unicat. Muzica lui este vie și astăzi. A avut o viață plină, cu multe eforturi, sacrificii, dar și bucurii. Doar că sfârșitul a venit, brusc, la vârsta când se afla în plin apogeu muzical.

Moartea lui Mozart, învăluită în mister. I se trage sfârșitul de la muzica despre francmasonerie? Video

Considerat copilul-minune în lumea muzicii, Wolfgang Amadeus Mozart a început să cânte pentru aristocraţia Europei şi şi-a compus singur primele lucrări, încă de la vârsta de şase ani. A mai fost numit, pe bună dreptate, ”Cel iubit de Dumnezeu” (Theophilus).

30 de ani mai târziu, aflat la apogeul carierei, a murit la Viena, în condiții suspecte. Moartea lui a rămas învălută în mister, până astăzi.

Una dintre principalele presupuneri, care s-a vehiculat, este că Mozart a fost otrăvit. Câteva decenii mai târziu, Sophie Haibel, cumnata lui Mozart, și-a amintit o stranie premoniţie. În prima duminică din decembrie 1791, se afla în bucătărie, unde pregătea o ceaşcă de cafea pentru mama sa.

În timp ce aş­tepta să fiarbă cafeaua, So­phie privea fix, căzută pe gânduri, flacăra aprinsă a unei lămpi cu gaz şi se gân­dea la soţul suferind al surorii sale, Costanze. Deodată flacăra i s-a stins „complet, de parcă n-ar fi fost niciodată aprinsă“, avea să povestească ea, mai târziu.

Cuprinsă de un presentiment îngrozitor, So­phie a fugit la mama sa, care a sfătuit-o să se întoarcă acasă la Mozart fără întârziere. Constanze şi-a întâmpinat sora cu un sentiment de uşurare, spunându-i că Wolfgang Amadeus Mozart avusese o noapte agitată, şi a rugat-o să rămână.

Ah, draga mea So­phie, cât mă bucur că ai venit. Trebuie să stai la noapte aici şi să vezi cum mor”, a spus și muzicianul, cu o fărâmă de bucurie la vederea ei.

A fost chemat un preot, apoi un medic, care a recomandat ca bolnavu­lui să i se pună pe fruntea fierbinte comprese reci. La 12:55 dimineaţa, pe data de 5 decembrie 1791, Wolfgang Amadeus Mozart murea. Peste aproape două luni, fostul Mozart ar fi împlinit 36 de ani.

Mozart suferea de o boală care a debutat cu umflarea mâinilor şi picioarelor şi o aproape tota­lă incapacitate de a se mişca. Apoi au urmat vărsături bruşte. „Febră miliară acută” – asta a fost consemnat în registrul oficial de decese din Viena.

Mozart însuşi bănuia că ar fi fost ceva necurat la mijloc, în boala lui. Cu câ­teva săptămâni înainte să moară, marele muzician i-a spus lui Con­stanze că fusese otrăvit: „Cineva mi-a dat acqua tojfana şi a calculat exact data când voi muri.

Geniul făcea referire la o otravă inodoră, cu acţiune lentă, pe bază de arsenic.

Un ziar berlinez, la 31 decembrie 1791, a scris: „Deoarece trupul i se umflase după moarte, s-a crezut că fusese otrăvit“,

Fiul mai mare al lui Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Thomas, a relatat și el, la rândul lui, că trupul tatălui său era deosebit de umflat şi mirosul de putrefacţie atât de puternic, încât nu s-a făcut nici măcar autopsia.

Mozart, un rival

Antonio Salieri era cu doar cinci ani mai mare decât Mozart.

Când Mozart a ajuns la Viena, italianul era, la acel moment, cel mai de seamă muzician al capitalei austriece, deosebit de apreciat de aristocraţie. Antonio Salieri fusese numit în 1774 compozitor la Curtea împăratului Iosif al II-lea, la vârsta de numai 24 de ani. La curtea vieneză, Motzart a ajuns șapte ani mai târziu, după Salieri.

Antonio Salieri a văzut din primul moment în Mozart un rival greu de învins, din punct de vedere profesional. Adevărul este că nici Mozart nu a simțit vreo apropiere de Salieri, fapt pe care îl evidenția permanent, chiar si în public.

După moartea care a survenit brusc și inexplicabil, pe fondul unei sănătății perfecte, rivalul lui Mozart a negat că ar avea de-a face cu aceasta. Șocant este faptul că atunci când i-a venit sfârșitul, aflat pe patul de moarte, Salieri a spus că vrea să își recunoască vina. Nu vorbea clar, așa că toți cei apropiați au spus că, probabil, delira.

Un soț gelos

Se vede că și Mozart a avut viața condimentată cu de toate. Ascensiunea fulminantă, genialitatea, a dus la intrigi fel de fel. Pe lângă colegul rival, Mozart s-a luptat, metaforic vorbind, și cu un confrate din loja masonică, căreia îi aparţinea compozitorul. Franz Hofdemel. acesta este al doilea suspect în bănuita crimă.

Magdalena, soția tânără și frumoasă a francmasonului Hofdemel, s-a numărat printre ultimii elevi ai lui Mozart. Povestea este de-a dreptul înfiorătoare, pentru că gelozia acestuia s-a dovedit a fi fără margini.

La câteva zile după moartea lui Wolfgang Amadeus Mozart, Hofdemel şi-a atacat cu sălbăticie soţia însărcinată, mutilând-o şi defigurând-o cu lovituri de cuţit pe faţă, gât şi braţe, după care şi-a luat viaţa.

Magdalena a supravieţuit miraculos şi cinci luni mai târziu, ea dădea naştere unui copil despre care gu­rile rele spuneau că ar fi fost al lui Mozart.

Treptele Francmasoneriei. Riturile Scoțian și York

Răzbunarea de grup a francmasonilor

Și încă o presupusă cauză a morții a fost și rămâne cea legată de răzbunarea de grup.

Compozitorul ar fi fost pedepsit de Francmasonerie pen­tru că dezvăluise în „Flautul fermecat” detalii interzise oamenilor de rând. Această operă alegorică a repurtat un mare succes de public, dar şi de critică.

Francmasonii din Viena nu numai că nu au fost ofensaţi de operă, dar chiar i-au comandat lui Mozart şi o cantată, pe care acesta a compus-o în câteva zile între premiera „Flautului fermecat” şi izbucnirea bolii fatale, scrie incredibila.ro.

În 1792, francmasonii din Viena au organizat un spectacol de binefacere cu can­tata, în beneficiul văduvei şi al fiilor lui Wolfgang Amadeus Mozart. 

Foto: incredibila