În Parcul Expoziției din Copou, oamenii au venit, cu mic cu mare, la Festivalul Lavandei, care a avut loc pentru prima dată în Iași în weekend-ul trecut.
Festivalul Lavandei la Iași. De ce a ajuns această plantă o afacere
Timp de trei zile, doritorii au putut cumpăra flori, produse cosmetice, sucuri și chiar haine. Cele mai multe dintre produse au avut ca scop promovarea lavandei.
Se apropie sezonul lor, câmpurile vor forma un covor mov, uniform, iar aroma purtată de vânt va fi îmbietoare. Lavanda este folosită în diferite modalități, recunoscută fiind pentru mirosul ei unic, aromat și pătrunzător.
Viitorul reprezintă întoarcerea la natură. Și spre aceasta ne îndreptăm, cu pași repezi. Astăzi, piața produselor pe bază de lavandă este diversificată și meșteșugarii devin tot mai inventivi pe zi ce trece.
Despre lavandă se știe că nu este o plantă pretențioasă și poate crește de mai multe ori, pe parcursul unui an.
Lavanda a devenit o afacere datorită proprietăților ei
Afacerile cu lavandă sunt tot mai înfloritoare, iar fermierii reușesc să culeagă, permanent, roade frumoase ale muncii lor.
Aceste plante le găsim în tot mai multe produse, sunt recomandate de specialiști a fi utilizate atât intern, cât și extern, după caz. Lavanda poate fi găsită în produsele de îngrijire personală, cosmetice, parfumuri, precum și în dulciuri sau băuturi răcoritoare. Aceasta plantă și-a dovedit eficacitatea inclusiv pentru efectul ei calmant și terapeutic.
Din această plantă pot fi extrase uleiuri esențiale, curative, sunt create crème utilizate în cosmetică sau le găsim în binecunoscuții săculeți parfumați.
De la mesele expoziționale nu au lipsit produsele artizanale, având în conținutul lor lavanda. Prețurile, pentru toate buzunarele, de la 5 lei un buchețel de lavandă, până la 500 de lei haine populare, înmiresmate cu aroma inconfundabilă a acestei plante unicat.
Cum se folosea lavanda acum 2500 de ani
Lavanda sau levănțica (Lavandula angustifolia) este o plantă din familia Lamiaceae, despre care se știe că a fost utilizată din cele mai vechi timpuri.
În urmă cu 2500 de ani, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe foloseau lavanda și extrase din această plantă pentru prepararea de parfumuri și produse cosmetice și chiar în procesul de mumificare.
Grecii și romanii adăugau flori de lavandă în apa de baie pentru a o parfuma, dar și pentru a-și purifica trupul și spiritul. În latină, acest obicei se traduce prin ”lavo” – a spăla.
Se știe că există 30 de specii de lavandă. Ele se cultivă în funcție de utilizarea lor finală, ținând cont de capacitatea și necesitatea terapeutică, industria cosmetică sau cea a detergenților.