Pentru festivalul SAGA, siguranța participanților este cea mai importantă, au anunţat organizaţorii evenimentului, după ce în prima seară nu s-a mai vorbit despre muzică şi distracţie, ci de consumul de droguri, şi două decese. Mai mulți tineri care au participat la Festivalul SAGA din București au fost aduși în stare gravă la spitale din Capitală, după ce au consumat droguri. Doi tineri au murit în urma unor supradoze.
Consumul de droguri şi-a pus amprenta pe SAGA Festival 2022
Unul dintre tineri era din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Tânărul a fost transportat la Spitalul Sfântul Pantelimon în șoc cardio-respirator și a fost declarat decedat în ambulanță, a confirmat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Un al doilea tânăr, care era la Terapie Intensivă în secția de toxicologie a Spitalului Pantelimon, a decedat sâmbătă.
Numai în prima seară s-au înregistrat peste 35.000 de persoane participante la festivalul de muzică tehno SAGA, ce s-a desfășurat în perioada 3-5 iunie pe Arena Națională din București.
Organizatorii SAGA Festival au confirmat într-un comunicat că vineri seară au avut loc „evenimente regretabile” și au subliniat că echipajele de ambulanță de la fața locului au acționat prompt. Organizatorii transmit totdată că au „toleranță zero” față de consumul de droguri.
Jandarmii și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au constatat 129 infracțiuni. Un număr de 119 dintre acestea au fost încălcări ale prevederilor legale privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri.
Ce spun organizatorii. SAGA Festival este complet împotriva consumului de substanțe interzise
„Pentru festivalul SAGA, siguranța participanților este cea mai importantă. De aceea, de fiecare dată luăm toate măsurile necesare pentru a preveni incidente de orice fel. La intrarea în perimetrul evenimentului, echipele de securitate controlează în detaliu fiecare persoană care accesează zona.
Ca o confirmare a poziției pe care o luăm, reprezentând totodată o constanță pentru noi, este și parteneriatul de anul acesta cu Agenția Națională Antidrog, care este prezență la eveniment cu puncte de informare, într-o campanie de prevenire a consumului de substanțe interzise.
SAGA Festival este complet împotriva consumului de substanțe interzise și are zero toleranță pentru posesia lor și un comportament de acest gen. De aceea se încearcă de fiecare dată, prin toate modalitățile, educarea publicului în acest sens.
În ceea ce privește evenimentele regretabile de vineri seară, menționăm faptul că echipajele SMURD și Ambulanță au acționat rapid pentru a le oferi primul ajutor persoanelor în nevoie, la fața locului și transport de urgență la spital.
SAGA Festival este despre muzică, despre întâlnirea cu prietenii, despre siguranță participanților și informarea acestora, de aceea face încă o dată apel către festivalieri să se bucure de experiență unui astfel de eveniment fără stimulente care le pot pune viață în pericol și fără orice altfel de excese care pot dauna sănătății și integrității fizice și morale” – spun organizatorii în comunicat.
Agenția Națională Antidrog a transmis repetate apeluri către participanți, dar și sfaturi pentru cei care își asumă totuși riscul să consume substanțe interzise, prin voluntarii prezenţi printre tineri.
„Poți să te distrezi și fără să consumi droguri. Dacă totuși ai consumat, nu amesteca mai multe tipuri de substanțe. Nu știi niciodată sigur ce efect pot avea.
Dacă te simți neliniștit, nu consuma canabis. Există un risc mare să îți accentueze starea și sigur nu îți va plăcea.
Dacă ai consumat ecstasy și dansezi, evită supraîncălzirea. Bea 500 ml de apa la fiecare oră și fă pauze dese în care să te răcorești și să te odihnești!”, a fost mesajul ANA.
Festivalurile de muzică transformate în festivaluri ale consmului de droguri nu sunt o noutate
Cel puțin nu pentru autorități. Potrivit unui reportaj EVZ.ro, realizat la NeverSea în 2019, aceste evenimente devin „terenul de joacă” al multor rețele de traficanți.
Citiți reportajul aici: NeverSea, sărbătoarea estivală a drogurilor. Halucinații otrăvite și extaz chimic la malul mării