Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat că mai are multe sarcini de îndeplinit la conducerea acestei instituții guvernamentale. Amintim că în întreaga Europă de Est, fermierii sunt nemulțumiți de situația importului de cereale din Ucraina. Acestea trec granița fără a li se impune impozite, iar prețurile la care se comercializează sunt foarte reduse.
Drept care, fermierii bulgari, polonezi și români rămân de foarte multe ori cu marfa nevândută și cu probleme financiare serioase. Din acest motiv, ministrul agriculturii din Polonia a hotărât să demisioneze ieri, chiar în timp ce Volodimir Zelenski făcea o vizită omologului său de la Varșovia. Oficialul și-a motivat alegerea de a demisiona prin faptul că instituția Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, nu pare dispusă să ofere ajutoare suplimentare fermierilor care se află acum în grave dificultăți financiare.
„Dat fiind că este clar că această solicitare nu va fi îndeplinită de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al Agriculturii”, a declarat oficialul în timp ce renunța la poziția sa din fruntea Ministerului.
Petre Daea vrea să rămână în funcție
Petre Daea a făcut o serie de declarații exclusive. În afara faptului că vrea să rămână la cârma Ministerului Agriculturii, politicianul a vorbit despre posibilitatea de a dubla suma ajutorului social venit din partea Comisiei Europene. Această instituție europeană a transmis bani către fermierii est-europeni eligibili; românilor le-au fost atribuiți cei mai puțini bani din acest stimulent financiar.
„În primul rând, se constată faptul că este o nemulțumire generală și această nemulțumire generală este datorită faptului că în conflictul acesta nenorocit, țările din proximitatea conflictului a avut de suferit și în mod deosebit vorbim despre fermieri, ca urmare a faptului că aceste afluxe de de cereale și de semințe oleaginoase, a blocat piețele interne, au obturat canalele acestea de comerț tradiționale și au adus prejudicii fermierilor.
Lucrul acesta a fost consemnat de mine încă din data de 26 septembrie 2022, când am avut o întâlnire cu domnul comisar pe probleme de agricultură. Urmarea acestei întâlniri am stabilit un mod de lucru care s-a operaționalizat de-a lungul vremii și iată că în data de 30 ianuarie, la consiliul de miniștri, împreună cu celelalte cinci state, am introdus acea informare care stabileam foarte clar care este situația, care este impactul din cele șase țări aflate în zona aceasta conflictului, în ordine Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia, motiv pentru care în această, în urmă acestei informări, comisarul a putut pune pe masa de lucru a Comisiei Europene acea decizie de a opera cu rezerva de criză”, a declarat el, citat de romaniatv.net.
O șansă pentru fermierii români?
Petre Daea a promis că ajutorul financiar oferit românilor va deveni mai consistent. El a declarat că a făcut toate procedurile necesare pentru ca acest deziderat să devină realitate.
„(…)Vizavi de situația pe care o are România astăzi am primit prin jurnalul oficial, în suma care a fost repartizată României la orele 10:29.
La orele 14:19 am pus în mișcare actul normativ pentru a asigura acele sume care înseamnă dublarea sumei de la Comisia Europeană.
Eu spun așa sigur că în Polonia este un an electoral, este o campanie și electorală, eu sunt în campanie de primăvară. Să știți că eu nu dezertez de pe câmpul muncii.
Eu am de lucru și din acest punct de vedere sunt alături de fermieri, iar procedurile pe care le folosesc în raport cu nevoile țării și cu regulii Uniunii Europene sunt cele care pot să ne aducă aportul necesar.
Eu pun pe masă tot timpul și am pus tot timpul munca pe care o desfășor și responsabilitatea pe care o am în misiunea încredințată.
Nu părăsesc câmpul muncii pentru că este nevoie de a lucra, de a pune în pagina zilei răspunsuri concrete și nu situații de acest ale incertitudinii legate de momentul pe care îl traversăm, un moment extrem de delicat pe care trebuie să le interpretăm în același timp, cu mare responsabilitate în apropiere cu interesele fermierilor și evident, cu posibilitățile pe care le putem folosi în sprijinul lor,” a mai spus Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în data de 5 aprilie 2023.