Lifestyle

Fermierii spanioli renunță la măsline și încep să cultive ”aurul verde”. Ce este acesta și care sunt beneficiile lui

Fermierii spanioli renunță la măsline și încep să cultive ”aurul verde”. Ce este acesta și care sunt beneficiile lui

Lumea este într-o permanentă transformare. Secetă, inundații și alte intemperii naturale îi determină pe oameni să caute noi idei pentru alimentație, dar și ca surse de venit, pentru asigurarea celor necesare vieții de zi cu zi.

Ingeniozitate: Fermierii spanioli renunță la măsline și încep să cultive ”aurul verde”. Ce este acesta și care sunt beneficiile lui

Fisticul este numit de fermieri și „aurul verde”, întrucât recolta, aflată la mare căutare, ar putea salva una dintre cele mai sărace regiuni din Spania de la declin și depopulare.

Explicația unei astfel de alegeri o aduc cultivatorii

Obișnuiam să cultivam cereale, măsline și viță de vie, dar le-am abandonat pe toate pentru a cultiva fistic”, spune Gustavo Adolfo Gálvez, care are o plantație de fistic lângă Toledo, în Castilla-La Mancha, în centrul Spaniei. „Este mult mai profitabil și mai ieftin de produs și înseamnă că mult mai mulți fermieri pot supraviețui.”

Acum, fermierii câștigă între 65 și 85 de cenți pentru fiecare kilogram de măsline pe care îl produc și aproximativ 65 de cenți pentru struguri. În schimb, fisticul le aduce 6-8 euro pe kilogram. Se află într-o ligă diferită, lucru care i-a convins pe fermierii din unele din cele mai sărace zone ale Spaniei să facă tranziția, titrează The Guardian.

Ramura de măslin

Evoluție și istorie

În 1986, guvernul regional din Castilla-La Mancha a înființat un proiect de cercetare pentru a căuta culturi alternative pe care fermierii să le poată cultiva, spune José Francisco Couceiro López de la Institutul Regional de Cercetare și Dezvoltare Agricolă.

Ramură de fistic

Am petrecut următorii 10 ani căutând culturi alternative la cele trei sau patru care sunt deja cultivate aici. Odată ce am trecut de la teorie la practică, am renunțat la toate opțiunile în afară de fistic. Fisticul se potrivește aproape perfect climei din Castilla-La Mancha. Poate rezista la căldură și frig și poate prospera în soluri sărace și puțin adânci,” spune Couceiro López, autorul unei cărți best seller care reprezintă un fel de ghid de cultivare a fisticului.

Beneficii pentru organism

Pistacia vera sau fisticul are numeroase beneficii pentru organismul uman. Studiile au arătat că includerea fisticului în consumul regulat poate să ducă la scăderea nivelului colesterolului rău (LDL).

În plus, fisticul conține antioxidanți (seleniu, cupru, fitosteroli – 214 mg/100 g, vitamina E, luteină și zeaxantină), care ajută organismul să se lupte cu radicalii liberi, promovând și în acest fel sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare.

Vitamina B6, care este o prezență bogată în fistic, poate ajuta împreună cu acidul folic la descompunerea homocesteinei, reducând în felul acesta riscul bolilor de inimă. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Foto: pixabay