Fermierii nu mai sunt motivați să crească animale. Care este motivul?
În ultimul timp, în județul Dâmbovița scade drastic numărul animalelor crescute în gospodării. Mai mult, micile ferme vin și ele cu vești la fel de proaste. Crescătorii se plâng că nu sunt ajutați, potrivit RRA.
La nivelul județului Dâmbovița în 2015 puteau fi numărate peste 34.000 de caprine. Dar în 2020 numărul acestora a scăzut la aproape 23.000.
Controale foarte multe în ferme, regulile sub foarte drastice
„În acest moment sunt foarte pesimistă pe ceea ce înseamnă fermă de familie, se închid ferme de la o zi la alta, fermierii nu mai sunt motivați să crească animale. Controale foarte multe în ferme, regulile sub foarte drastice, nu a venit nimeni în ajutorul lor să le faciliteze cumva această activitate”, a declarat Georgiana Udrescu, vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Capre din România.
Conform ultimelor date, în județul Dâmbovița, erau crescute 31.400 de bovine, dar în 2020 numărul acestora a ajuns la doar 17.8670. Și numărul de porcine este în scădere. Dacă în 2015 erau crescuți 58.118 porci, în 2020 au mai rămas 39.150. Principalele cauze care au condus la această situație ar fi, potrivit reprezentanților Direcției Agricole, îmbătrânirea forței de muncă din zona rurală, problemele ivite în asigurarea furajelor, dar și cele legate de piața de desfacere a produselor.