Atunci când vițeii fermierului canadian Ben Loewith se vor naște în primăvara anului viitor, vor fi printre primii din lume care vor fi crescuți cu un obiectiv de mediu specific: să producă mai puțin metan.
Loewith, un fermier din a treia generație din Lynden, Ontario, a început în luna iunie să insemineze artificial 107 vaci și juninci cu materialul seminal al primului taur de pe piață cu o trăsătură genetică cu conținut redus de metan.
„Reproducerea selectivă pentru emisii mai scăzute, atâta timp cât nu sacrificăm alte trăsături, pare o victorie ușoară”, a declarat Loewith.
Un nou capitol pentru climă
Apariția unor genetici disponibile în comerț pentru a produce vaci de lapte care emit mai puțin metan ar putea contribui la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră, spun oamenii de știință și experții din industria creșterii bovinelor.
Erupțiile sunt principala sursă de emisii de metan de la bovine. Semex, compania de genetică care i-a vândut lui Loewith materialul seminal, a declarat că adoptarea trăsăturii cu conținut scăzut de metan ar putea reduce emisiile de metan din efectivele de vaci de lapte din Canada cu 1,5% anual și cu până la 20%-30% până în 2050.
În primăvara acestui an, compania a început să comercializeze material seminal cu trăsătură de metan în 80 de țări. Printre primele vânzări se numără o fermă din Marea Britanie și ferme de lactate din SUA și Slovacia, a declarat vicepreședintele Drew Sloan.
Dacă va fi adoptată pe scară largă, creșterea animalelor cu conținut redus de metan ar putea avea un „impact profund” asupra emisiilor de bovine la nivel mondial, a declarat Frank Mitloehner, profesor de zootehnie la Universitatea California Davis, care nu a fost implicat în dezvoltarea acestei caracteristici.
Unii fermieri nu sunt convinși încă de efectele benefice ale acestei mutații genetice
Unii oficiali din industria lactatelor nu sunt convinși de creșterea cu conținut scăzut de metan, spunând că aceasta ar putea duce la probleme de digestie.
Departamentul pentru agricultură din Canada a declarat într-un e-mail că nu a evaluat încă sistemul de evaluare a metanului care stă la baza produsului, dar că reducerea emisiilor de la animale este „extrem de importantă”. Animalele reprezintă 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Metanul este al doilea cel mai mare gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon.
În timp ce fermierii pot hrăni vitele cu aditivi pentru a reduce producția de metan, efectele acestora se estompează odată ce vitele încetează să le mai mănânce, iar utilizarea lor nu este aprobată în Statele Unite, a declarat Mitloehner.
Materialul de reproducere cu conținut redus de metan este produsul unui parteneriat între Semex și agenția canadiană de înregistrare a laptelui Lactanet și se bazează pe cercetările efectuate de oamenii de știință canadieni, potrivit Reuters.
Lactanet a publicat în aprilie prima evaluare genomică națională a metanului din lume și a produs rezultate de la vaci și juninci Holstein din 6.000 de ferme, reprezentând aproape 60% din fermele de lapte din Canada.