Un fenomen natural rar întâlnit a fost descoperit în România și va cuprinde toată țara.
Fenomenul a fost descris de autorități
Printre locuitorii din județele din estul țării, un nor de praf și umezeală a stârnit o mare nedumerire încât la Botoșani, oamenii au sunat la 112 ca să reclame o posibilă poluare.
Autoritățile din domeniu au infirmat însă ipoteza și au ajuns la concluzia că este vorba despre un fenomen natural.
Marți după-amiaza și seara, norul dens s-a întins ca o peliculă în județele din estul ţării.
Ca urmare a apelurilor cetățenilor, comisarii de mediu au verificat situația, şi au spus că este vorba despre un fenomen natural rar întâlnit. Pe fond de umezeală și praf, la altitudine joasă s-a format un nor de ceață densă.
Cauza fenomenului văzut în județele din estul României este „seceta”
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani, Cristiana Kashyap, a spus că este vorba despre „O circulație a maselor de aer dinspre est, legate de fenomenul de secetă pe care l-am înregistrat de-a lungul ultimelor luni”.
Acest fenomen a fost observat și în Iași, Bacău și Vaslui. De exemplu, în cartierul Copou din Iași, consistența norului semăna chiar cu o ninsoare. Iar într-o comună învecinată Iașiului, unde primăria a făcut dezinsecția străzilor, din cauza norului ciudat, soluția nu a mai urcat în atmosferă, ci a rămas spre sol.
Care este direcția de deplasare a norului de praf
În nopatea dintre 24 si 25 august 2022, Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a urmărit fenomenul pe străzile din Iași.
„E o senzație de alergie a ceea ce se află în atmosferă. Un nor de praf în amestec cu umiditatea din atmosferă a creat o situație de disconfort major. Se pare că acest nor de praf se va răspândi peste toată România, dar se va dispersa și efectele se vor diminua foarte mult, odată ce vor traversa România.”, a precizat Profesorul Silviu Gurlui.
Potrivit specialiștilor, norul va fi purtat în cursul zilei de joi, 25 august, spre Vestul țării.