Actual

Femeile bătute, apărate cu tehnică. Agresorii vor purta brățări electronice la gleznă sau mână, care dau alarma

Femeile bătute, apărate cu tehnică. Agresorii vor purta brățări electronice la gleznă sau mână, care dau alarma

Mult-pomenitele brățări electronice de monitorizare a agresorilor vor fi folosite din această toamnă. Nu în toată țara fiindcă deocamdată se dorește testarea eficienței lor.

Femeile bătute, apărate cu tehnică. Agresorii din câteva județe vor purta brățări electronice la gleznă sau mână, care dau alarma

Agresorii vor purta din toamnă brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS, în cadrul unui proiect pilot în județul Vrancea, dar și în București, în Mureș și în Iași. În Vrancea, de exemplu, potrivit reprezentantului Inspectoratului de Poliție, citat de Radio România Actualități, de la începutul anului au fost emise peste 60 de ordine de protecție provizorii.

Legea 146, care se referă la procedura de monitorizare cu brățări electronice a persoanelor violente, a fost dată în 2021, dar implementarea einu s-a putut face până acum. Polițiștii vrânceni au fost anunțați că, peste câteva luni, vor putea folosi acest sistem în cadrul unui proiect pilot.
Comisar șef Dănuț Pascu, șeful serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea a făcut o declarație pentru sursa citată.

„În primă fază acțiunea debutează cu gestionarea tuturor situațiilor în care au fost emise ordin de protecție provizorii, ordin de protecție de către instanță sau, după caz, ordin european de protecție. Se pune deîndată în aplicare, așa cum prevede și legislația, persoana față de care s-a emis ordin de protecție provizoriu, deci persoana supravegheată are obligația de a purta un dispozitiv de supraveghere electronică, adică o brățară electronică. Ea se montează pe glezna piciorului și în anumite situații la braț”.

Atât nevestele, iubitele, angajatele sau alte persoane, dar și polițiștii speră ca odată cu monitorizarea în acest fel, atât a agresorilor, cât și a victimelor, să crească gradul de siguranță al persoanelor protejate. De asemenea, când e nevoie, intervenția polițiștilor să fie una promptă și eficientă.

În primele trei luni ale anului curent, numai polițiștii vrânceni au emis peste 60 de ordine de protecție temporară. Alte câteva zeci de ordine de protecție definitive au fost dispuse de instanțele de judecată, susțin polițiștii vrânceni.