Galeria foto printerest l-a readus în actualitate pe Maurice Tillet, supranumit ”îngerul morții”, pentru că luptele erau o ocupație de bază, în viața lui. Un alt nume care i s-a dat la maturitate este Shrek, existând ideea că personajul de desen animat a fost inspirat de Maurice. Și mai mult decât atât, pe cât de urât era el, pe atât de frumoasă a fost soția lui, pe care presa a asemănat-o cu personajul Fiona.
Fascinanta poveste a unuia dintre cei mai urâți oameni. A fost iubit chiar dacă i s-a spus „îngerul morții” sau Shrek
Cea mai mare galerie foto a fost adunată, bucată cu bucată, de printerest și îl vizează direct pe Maurice Tillet. Copil fiind, Maurice a dorit să devină avocat, dar pe măsură ce a crescut, fizionomia lui nu i-a mai permis să își urmeze visul și a devenit un luptător profesionist, ale cărui spectacole atrăgeau publicul fascinat de înfățișarea ciudată a acestuia.
„Aș fi putut fi capabil să devin avocat cu o astfel de față, dar vocea mea asemănătoare unui măgar nu poate fi auzită, așa că m-am alăturat marinei”, a spus Tillet, pentru ziarul Lowell Sun, Lowell Mass. SUA, din 8 aprilie 1943.
După zeci și sute de lupte în ring, luat în râs uneori, Maurice Tillet, supranumit ”îngerul morții”, și-a găsit liniștea la muzeu.
„Colegii mei m-au numit maimuță și am fost foarte supărat. Cui i-ar plăcea asta? Pentru a mă ascunde de ridicol, mergeam deseori la debarcader și îmi petreceam tot timpul liber lângă apă. Oamenii care locuiau acolo erau complet indiferenți la felul în care arătam ”, a mărturisit Maurice reporterului de la Look Magazine, pe 25 aprilie 1950.
Fotoreportaj unic
Maurice Tillet s-a născut în Ural, într-o familie etnică franceză. Tatăl său a fost inginer de cale ferată, iar mama lui era profesor. În 1917, familia Tiye (nume americanizat), fugind de bolșevici, s-a repatriat în Franța. Maurice avea, în acel moment, 14 ani.
Printerest este platforma care a avut inițiativa acestui fotoreportaj unic, pe care personajul și omul Maurice îl merită din plin. Pe cât era de mare, pe atât era de bun acest om, unicat și el, la rândul lui.
Multe dintre poveștile și fotografiile lui Maurice se concentrează pe cât de diferit era proporțional, în comparație cu ceilalți oameni. Abia când îl vezi alături de un alt bărbat de înălțime egală, îți dai seama, cu adevărat, cât de diferit era.
Mike, fiul prietenului lui Maurice, a povestit că tatăl său îl descria pe Maurice ca fiind ”un om foarte bun și decent, care dădea o mare parte din banii săi copiilor nevoiași”.
Pentru că avea un aspect fizic ieșit din comun, presa nu îl scăpa din ochi nici o clipă, motiv pentru care arhiva foto a acestuia este deosebit de vastă. Fotografiile unicat au fost vândute, inclusiv la licitație. De aceea, pentru a le vedea, este de ajuns să deschideți linkul de mai sus.
În reportajul de astăzi, am ales imagini din media, la care accesul publicului larg este nerestricționat.
Povestea Îngerului, luptător profesionist
Maurice Tillet s-a născut în Rusia, lângă Chelyabinsk, în 1903. Tatăl lui Maurice a lucrat în baza unui contract la construcția căii ferate, ca inginer. Mama băiatului i-a învățat pe copiii muncitorilor din calea ferată limba franceză, care era la mare căutare atunci.
Tatăl lui Maurice a murit foarte devreme, iar mama sa a trebuit să se ocupe singură de creșterea băiatului. Probabil că datorită eforturilor mamei sale, Tiye a învățat limbile străine din zbor și, la o vârstă matură, pe lângă franceză și rusă, putea vorbi fluent engleza și germana.
A fost un copil normal, până după adolescență
După Revoluția din octombrie, mama și fiul s-au întors în Franța, unde Maurice a absolvit prestigiosul colegiu din Reims și a intrat în universitate. Începutul vieții de student a coincis cu o deteriorare a sănătății. Maurice este diagnosticat cu acromegalie.
Boala, care se manifestă prin creșterea osoasă excesivă, nu l-a împiedicat pe tânăr să studieze și chiar să joace profesional în echipa de rugby a universității. Doar că din cauza schimbării înfățișării, el a trebuit să uite de cariera de avocat, la care a visat cândva.
Este greu de crezut, dar în copilărie, Maurice avea o față atât de frumoasă de păpușă, încât prietenii de la școală îl numeau chiar înger. Cu toate acestea, la vârsta de 17 ani, brațele, picioarele și capul au început brusc să se umfle. Medicul l-a examinat pe tânăr și a spus că acestea sunt simptome clare de acromegalie.
Maurice s-a înrolat în Marina franceză, unde a petrecut cinci ani ca inginer. În 1937, francezul l-a cunoscut Karl Pojello, un luptător profesionist de wrestling, care l-a convins pe Maurice să intre în această branșă. Cei doi s-au mutat în Paris, unde vreme de doi ani s-au antrenat, iar Tillet a concurat, ulterior, în Franța și în Anglia. În 1939, Tillet a fost forțat să se mute în SUA, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
Odată ajuns în America, francezul și-a căpătat rapid popularitatea și a fost poreclit drept „Îngerul francez” și chiar ”Îngerul morții”, fiind de neoprit în ring. Tillet a reușit să rămână neînvins în wrestling vreme de 19 luni consecutive. Tillet a fost campion mondial la categoria grea AWA, din mai 1940 până în mai 1942.
Începând cu anul 1945, starea de sănătate a lui Maurice a devenit din ce în ce mai precară. Maurice Tillet a murit subit, pe 4 septembrie 1954, în Chicago, din cauza unei boli cardiovasculare, după ce a aflat vestea morții antrenorului său, care i-a fost prietenul cel mai bun, în viață.
Foto: colaj shr32.ru
De la înger, la Shrek. Si astăzi se spune că Shrek, celebrul personaj de desene animate, a fost creat după aspectul lui Tillet, deși zvonurile nu au fost confirmate. Francezul a fost căsătorit cu o femeie frumoasă, pe nume Dorian Leigh. În desenul animat, Shrek se îndrăgostește și căsătorește cu prințesa Fiona, o similitudine care i-a pus pe mulți pe gânduri.
Diagnosticul dureros al acromegaliei
Acromegalia este o tulburare severă a sistemului neuroendocrin, cauzată de hipersecreția așa-numitului hormon de creștere. Se consideră, în termeni populari, ca fiind o ”defecțiune” a glandei pituitare, care se manifestă de obicei după finalizarea creșterii corpului fizic. Această afecțiune există și la oameni contemporani cu noi. Toți au o caracteristică ieșită din comun și anume inteligența, un IQ peste limita obișnuită.
Până în 1945, starea de sănătate a lui Tiye a început să se deterioreze treptat, astfel încât el nu a mai jucat rolul de „invincibil”, pentru că au apărut dureri de cap constante, oboseală excesivă, tulburări de vedere, precum și probleme cardiace grave.
Inclusiv medicii de la acea vreme l-au studiat. În 1950, sculptorul din Link, Louis Link, s-a împrietenit cu Tiye și a creat o serie de busturi de ipsos ca amintire a carierei sale de luptător. Unul dintre busturi este păstrat și astăzi, în Muzeul Internațional de Chirurgie Științifică din Chicago.
Un alt bust numit „Înger” este expus la Muzeul York Barbell. Celelalte două busturi au fost păstrate într-o colecție privată, dar în 2006 au fost donate muzeului american. Un fapt este cert, Maurice a fost și rămâne, în continuare, un om fascinant, care nu va fi uitat niciodată.