Actual

Fără Trump în peisaj. Ce se va întâmpla?

Fără Trump în peisaj. Ce se va întâmpla?

 

Odată înfrânt Donald Trump, politica din Statele Unite revine la normal? Este greu să faci predicții, dar cred că există două afirmații pe care le putem face de pe acum.

Prima este aceea că, deşi demisia iminentă a lui Trump ne scutește de scene mai jenante ale populismului, condițiile socio-economice care au favorizat alegerea magnatului portocaliu în 2016 sunt departe de a fi depășite. Așa cum Trump i-a succedat lui Obama, nimic nu-l împiedică pe Biden să fie succedat de un neo-Trump.

A doua este aceea că le revine republicanilor să definească felul în care se va desfăşura jocul de acum înainte. Nu-mi place să prezint istoria în termeni de eroi și răufăcători, dar trebuie să recunoaştem că republicanii au dus mult mai departe decât democraţii ideea potrivit căreia a câştiga este mai important decât menținerea fair-play-ului democratic.

Partidul Republican (GOP) trebuie să decidă dacă urmează această cale sau încearcă ceva diferit. Demografia conspiră împotriva GOP. Populațiile cu cea mai însemnată creștere din SUA (hispanici și negri) obişnuiesc să-i voteze pe democrați. Urbanizarea crescândă consolidează tendința. Mizând pe tactici de gherilă, republicanii își măresc puterea pentru o vreme, dar nu evită asfixia demografică.

Cred că ar avea mai mult sens să modific ideologia partidului pentru a-l face mai atrăgător pentru minoritățile care câștigă spațiu. Progresele recente ale partidului în privinţa hispanicilor din Florida arată că acest lucru este realizabil.

Mai mult, poziționarea ideologică a partidelor nu este ceva săpat în piatră. Inițial, GOP a fost un partid progresist, susținând abolirea [sclaviei] și reformele economice. Modificarea unor poziții a avut loc abia de la începutul secolului al XX și a fost lentă. Până în anii 60, democrații reprezentau conservatorismul rasist în sudul țării. Dificultatea schimbării constă în faptul că cineva ar trebui să se gândească la supraviețuirea partidului dincolo de cei doi sau patru ani care sunt orizontul de acţiune al politicienilor.