Lifestyle

Fără piscine în Spania. Barcelona impune restricții asupra folosirii apei din cauza secetei

Fără piscine în Spania. Barcelona impune restricții asupra folosirii apei din cauza secetei

Barcelona va impune restricții în ceea ce privește utilizarea apei, cum ar fi interzicerea umplerii piscinelor, din cauza secetei care afectează o mare parte a Spaniei, au anunțat autoritățile locale.

Orașul și zona înconjurătoare au fost puse începând de vineri sub „alertă de secetă”, alăturându-se altor părți din regiunea din nord-est, Catalonia.

„Lunile aproape lipsite de ploaie ne-au obligat să luăm noi decizii pentru a minimiza consecințele acestei secete”, a declarat pentru reporteri Patricia Plaja, purtătoarea de cuvânt a guvernului regional din Catalonia.

Alerta impune restricții privind utilizarea apei pentru agricultori, fabrici și crescători de animale și interzice folosirea ei pentru umplerea piscinelor.

Nu va exista nicio raționalizare a apei pentru uz casnic.

Este pentru prima dată din 2008 când o „alertă de secetă” a fost emisă pentru Barcelona, al doilea oraș ca mărime din Spania.

Aproximativ 80 la sută din populația Cataloniei, de 7,7 milioane de persoane, va locui în zone aflate sub incidența alertei de secetă odată ce aceasta va intra în vigoare vineri.

„Catalonia se va confrunta cu perioade mai lungi și mai intense de secetă”, a declarat Plaja.

Luna octombrie 2022 a fost cea mai călduroasă lună octombrie din Spania de când au început înregistrările, și anume din anul 1961, potrivit agenției meteorologice naționale AEMET.

Luna octombrie a acestui an, care a fost neobișnuit de călduroasă atât pentru Spania, cât și pentru întregul continent european, urmează după o vară marcată de valuri de căldură repetate care au alimentat incendiile de vegetație și au agravat condițiile de secetă.

Acesta a fost al patrulea cel mai secetos an din Spania de când au început să se țină evidențele.

Între ianuarie și octombrie, țara a înregistrat în medie 355 de litri de precipitații pe metru pătrat – cu 26 % mai puțin decât nivelul normal, potrivit agenției meteorologice.

Rezervoarele din Spania se află la 32,5 la sută din capacitatea lor totală.