Calculele necesare pentru stabilirea prețului pe facturile din România au fost finalizate, ca răspuns la zvonurile potrivit cărora plafonarea prețurilor la facturile de gaze și energie electrică ar urma să fie ridicată.
Aceste cercetări indică faptul că, în cazul în care plafonul de preț va fi ridicat, valoarea facturilor ar crește drastic.
Cercetarea a utilizat o factură a unui client casnic de energie care locuiește în capitală și care locuiește într-un apartament cu două camere, pentru a compara în mod corect tarifele actuale cu cele care ar putea apărea pe facturi după eliminarea cotei.
Cum vor apărea prețurile revizuite pe factură
Datorită consumului său de mai puțin de 100 kWh pe lună, calculele au arătat că un client ar fi plătit în luna martie doar o factură de 48,96 lei pentru un consum de 72 kWh la prețul plafonat de 0,68 lei pe kWh.
Prețul pe care același utilizator ar trebui să îl plătească pentru același consum, dacă s-ar elimina plafonarea prețurilor la energie, ar fi cu 8 puncte procentuale mai mare, adică 52 de lei, iar în cadrul unei noi oferte, prețul ar putea urca și mai mult, cu 12 puncte procentuale, până la 54,19 lei.
Alte oferte de pe piață ar duce la o factură pentru același consum cu până la 78 de puncte procentuale mai mare, costând în total 85 de lei.
Este important de reținut că suma totală datorată depinde foarte mult și de furnizorul de energie cu care avem contract. Furnizorul de energie Nova Power&Gas are acum cea mai accesibilă ofertă de pe piață, la 0,73 lei pe kWh.
Doar 52 de lei, adică 8% în plus față de plafonul de preț existent, ar trebui să plătească clientul familiei bucureștene pentru a apela la acest furnizor. Următoarea ofertă este de la Hidroelectrica, care are prețuri cu 12% mai scumpe decât plafonul de preț.
Care este cel mai ieftin furnizor?
În plus, furnizori precum Renovatio, Hermes Energy International, CEZ Vânzare și Ewind oferă facturi cu costuri totale cu 78% mai mari decât facturile plafonate actuale. În comparație cu 48,96 lei pentru factura plafonată, costul pentru un client casnic din capitală ar fi de 85 de lei pentru aceeași cantitate de consum.
Doar 52 de lei, sau cu 8% mai mult decât prețul plafonat actual, ar trebui să plătească clientul de familie din București pentru acest furnizor. Hidroelectrica, cu prețuri cu 12% peste plafonul de preț, are a doua cea mai bună ofertă de pe piață.
Prețurile, însă, pot fi chiar mai mari. De exemplu, atât E.ON, cât și furnizorul Luxten oferă tarife cu 83% mai mari decât cele maxime.
Astfel, nu există prețuri care să se compare sau să fie mai mici decât prețul maxim, în ciuda faptului că prețurile de pe piața energiei sunt cu până la 50% mai ieftine decât sumele care trebuiau plătite în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit HotNews.