Ce costuri vor avea românii la iarnă. Asta este întrebarea care stă pe buzele cetățenilor. Ne află în luna octombrie, lucru care surprinde că ne apropiem foarte repede de sezonul rece. Acesta aduce cu sine temperaturi mai scăzute. Și astfel, facturi mai mari la gaze și energie electrică.
Plata facturilor la energie reprezintă un stres destul de mare pentru mulți români. Această povară a fost abordată și de oficiali. Aceștia au luat decizia de a oferi oamenilor cu venituri mai mici carduri de energie. Pe care le pot folosi pentru plata facturilor.
Ce costuri vor avea românii la iarnă
Mulți români se confruntă cu venituri destul de mici. Aceștia se gândesc cu groază la sezonul de iarnă, când facturile vor fi extrem de mari. Dar, aceștia vor avea parte de o veste bună. Prețurile la gaze și energie electrică vor fi subvenționate și în această iarnă.
Ce costuri vor avea românii la iarnă. Guvernul a luat în calcul faptul că cetățenii trec prin perioade dificile din punct de vedere financiar. În acest caz, s-a decis plafonarea prețurilor la energie. Acest lucru va fi aplicat până în martie 2025. Scopul principal este de a asigura stabilitatea tarifelor la nivelul țării. Acest lucru este benefic atât pentru cetățeni, cât și pentru consumatorii industriale din România.
Stocuri pentru iarnă
Ce costuri vor avea românii la iarnă. Peste 90% din capacitatea totală de stocare a gazelor este atinsă la acest moment, potrivit companiei naționale Transgaz. „Indiferent ce se va întâmpla, iarna o vom trece, chiar dacă va fi foarte geroasă.” a spus Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
Stocurile sunt suficiente pentru această iarnă. Acest lucru are loc ca urmare a unui consum redus în ultima perioadă.
„Avem stocurile asigurate, nu s-a avut niciodată aşa ceva la această dată. Dar e şi pe fondul unui consum mai redus”, a declarat Ion Sterian, în deschiderea Congresului Central – European al Gazelor Naturale.
Securitatea energetică
România se poziționează foarte bine din punct de vedere al securității energetice. Avem la acest moment resursele necesare pentru a trece de sezonul de iarnă. Capacitatea de înmagazinare a țării a crescut cu 100 de milioane de metri cubi, față de 2022. Potrivit informațiilor, în prezent avem o capacitate de înmagazinare actuală de 3,65 miliarde de metri cubi. Adică mai mult de 96%, a precizat directorul Transgaz. Ne aflăm cu 1,22% peste media europeană.
Acesta a precizat că România se află în cel mai bun moment, din punct de vedere al securității energetice. „În ceea ce priveşte România, la ceea ce aţi spus dumneavoastră mai înainte, privind securitatea în aprovizionare cu gaze a ţării, suntem astăzi în poziţia cea mai bună posibilă.” a explicat Ion Sterian.
Consumul casnic
Potrivit directorului Transgaz, 80-90% din rezervele de gaze sunt consumate de către cetățeni, pentru uz casnic. Românii consumă mai multe resurse decât cetățeni din alte țări europene.
„Cred că peste 80-90% se duce în consumul casnic. Vreau să vă spun că în statele occidentale şi vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, de circa 14.000 de kilometri, raportul este 70% la industrie, 30% populaţie. Deci asta trebuie să ne dea de gândit în viitor” a spus directorul general al Transgaz, conform Daily Business .