Economic

Facturile la energie vor crește semnificativ! La ce ar trebui să ne așteptăm

facturi mai mari -energie-si-gaze, sursa foto romania tv
sursa foto: arhiva companiei

Începând din aprilie 2025, românii vor simți impactul financiar al creșterii tarifelor la gaze. Anunțul a fost făct de Dumitru Chisaliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. După expirarea perioadei de plafonare a prețurilor la gaze, facturile la energie vor înregistra creșteri semnificative în țară.

În prezent, tariful la gaze este plafonat la 0,31 lei/kWh, iar furnizorii primesc despăgubiri. Cu expirarea acestei plafonări în aprilie 2025, se anticipază apariția unor efecte negative precum dispariția concurenței și menținerea prețurilor ridicate.

Facturile la energie vor crește semnificativ

Eșecul liberalizării din 2020 este, în parte, atribuit lipsei de pregătire a consumatorilor. Consecințele se vor resimți și asupra bugetului de stat într-o piață liberalizată. Există, totuși, speranța ca premierul să adopte măsuri pentru a atenua impactul negativ asupra populației.

„Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp în care reapariția concureței ar putea să reechilibreze lucrurile”, a transmis Dumitru Chisăliță.

Dumitru Chisăliță a evidențiat patru posibilități de acțiune pentru stat în ceea ce privește problema prețurilor la gaze. Prima opțiune este cea mai nefavorabilă pentru români. Este vorba despre  inacțiunea statului. Asta ar conduce la o dublare a prețurilor de la actualii 0,31 lei la 0,55 lei/kWh conform contractului de vânzare.

A doua opțiune constă în pregătirea pentru reluarea liberalizării pieței gazelor, prin informarea consumatorilor și profesionalizarea entităților precum ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței. Chisăliță propune, de asemenea, suspendarea pentru trei ani a prevederilor din Codul Civil referitoare la prelungirea automată a contractelor de furnizare.

A treia opțiune implică menținerea unei piețe semiregulate, unde prețurile contractuale sunt suspendate și se aplică un plafon, iar diferența dintre costurile furnizorilor și prețul plafonat este suportată de bugetul de stat.

Cea de-a patra opțiune propusă de Chisăliță este reglementarea pieței, deși a avertizat că Uniunea Europeană s-ar putea opune. Dacă aceasta ar fi acceptată, prețurile ar fi stabilite în funcție de metoda cost plus, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mici în viitor, conform informațiilor de pe bugetul.ro.