Iată că s-a găsit soluția la acoperirea golurilor existente în ceea ce privește forța de muncă la restaurante și fast food-uri. Roboții, ei sunt soluția și tot ei reprezintă viitorul, cu părere de rău. Singura bucurie pe care ne-o aduc roboții este pentru faptul că există meserii pe care din păcate nu mai vrea să le facă nimeni iar prăjirea cartofilor este una dintre acestea.
Faceți cunoștință cu roboții Flippy, Sippy și Chippy. Ei vă vor face cartofii prăjiți când veți lua masa în oraș. Video
Roboții sunt aici. Și vă fac cartofi prăjiți. Așa începe povestea roboților care vor lua locul oamenilor. Faceți cunoștință cu Flippy, Sippy și Chippy, cea mai nouă tehnologie care intervine pentru a face față unei crize prelungite a forței de muncă în serviciile de alimentație publică.
Cu puțin timp în urmă, un gigant al fast food-ului anunța că are nevoie de o mie de oameni numai în România și vă imaginați că a sta în fața carofilor care se prăjesc este un lucru ușor și relaxant. De aceea oameni nici nu dau buzna să se angajeze aici.
Iată cum a început povestea roboților. La sfârșitul lunii iulie, un Jack in the Box din Chula Vista, California, a primit un nou angajat. Acesta a stat acolo câteva săptămâni, în timp ce ceilalți lucrători se învârteau în jurul său, făcând jonglerii între blatul plat și friteuză, umplând manșoane de hârtie cu tacos pe care marca de fast-food îi vinde în fiecare an cu sutele de milioane.
Apoi, după ce a învățat corzile, a început să lucreze, concentrându-se exclusiv pe stația de prăjire, aruncând coșuri de cartofi prăjiți condimentați și jalapeńo umplute în cuvele de ulei, privind cu ochi de vultur când erau perfect aurii. Nu își ia pauze, nu se eschivează niciodată când șeful nu se uită, nu se dă bolnav și nu se bazează prea mult pe asigurarea de sănătate a companiei.
Dar ar fi o problemă: prețul destul de piperat
Nu este deloc ieftin. Dezvoltarea lui Flippy the Robot a costat 50 de milioane de dolari și a costat Jack in the Box aproximativ 5.000 de dolari pentru instalare și 3.500 de dolari pe lună pentru închiriere.
La sfârșitul lunii iulie, un Jack in the Box din Chula Vista, California, a primit un nou angajat. Acesta a stat acolo câteva săptămâni, în timp ce ceilalți lucrători se învârteau în jurul său, făcând jonglerii între blatul plat și friteuză, umplând manșoane de hârtie cu tacos pe care marca de fast-food îi vinde în fiecare an cu sutele de milioane.
Explicația și calculele financiare ale creatorilor
După cum spune Mike Bell, directorul executiv al Miso Robotics, citat de Washington Post, Flippy a fost inițial o soluție în căutarea unei probleme. Compania există de șase ani, dintre care cinci în întregime în cercetare și dezvoltare, încercând să aducă un produs pe piață. Depozitul vast al laboratorului de robotică din Pasadena este înțesat de piese robotice care zvâcnesc și de imprimante 3D care se grăbesc să țină pasul cu cererile celor 120 de ingineri și programatori.
Întrebarea lor inițială: Într-o națiune care consumă aproape 50 de miliarde de burgeri în fiecare an, de ce să nu dezvoltăm un robot care să îi întoarcă cu precizie în fiecare restaurant fast-food?
Și, după cum se vede, au pornit la drum.
Foto: washingtonpost