Românii generează anual o cantitate de peste 6 milioane de tone de deșeuri, din care un pic peste 10% este colectată selectiv și trimisă la reciclare, au declarat recent reprezentanți ai Ministerului Mediului.
Una dintre măsurile luate de autorități este sistemul de garanție-returnare, care presupune plata unei sume de 0,50 RON pentru diverse tipuri de ambalaje și recuperarea banilor, în momentul în care ducem PET-ul sau doza într-un punct de returnare.
Din toamnă
Procedura ar urma să fie aplicată din toamnă, spune ministrul mediului, Mircea Fechet.
Mircea Fechet: ”Sistemul intră foarte repede în vigoare, respectiv la data de 30 noiembrie anul acesta, prin care vom devia de la groapa de gunoi, spunem noi, 90% din cele 7 miliarde de doze de aluminiu, de ambalaje din sticlă sau de PET-uri care astăzi ajung pe marginea drumurilor, ori prin păduri, ori pe albia râurilor”.
Despre deșeuri
Deșeurile sunt resturi materiale rezultate dintr-un proces tehnologic (sau casnic) de realizare a unui anumit produs, care nu mai pot fi valorificate direct în realizarea produsului respectiv. Ele pot fi substanțe, materiale, obiecte, resturi de materii prime provenite din activitățile economice, menajere și de consum. Majoritatea activităților umane reprezintă și surse de producere de deșeuri.
În România, cele mai multe sunt deșeurile provenite din activitățile casnice și de consum, numite și deșeuri menajere.
La nivel european s-a încercat o clasificare a deșeurilor în funcție de mai multe criterii:
- În funcție de proveniență
- În funcție de consistența lor
- În funcție de gradul de biodegradabilitate a acestora
La noi, lupta de dă în principal cu deșeurile municipal, ce la include și pe cele menajere
Deșeurile municipale sunt reprezentate de totalitatea deșeurilor menajere și similare acestora generate în mediul urban și rural din gospodării, instituții, unități comerciale și de la operatori economici, deșeuri stradale colectate din spații publice, străzi, parcuri, spații verzi, la care se adaugă și deșeuri din construcții și demolări rezultate din amenajări interioare ale locuințelor, colectate de operatorii de salubritate. Gestionarea deșeurilor municipale presupune colectarea, transportul, valorificarea și eliminarea acestora, inclusiv supervizarea acestor operații și întreținerea ulterioară a amplasamentelor de eliminare.
Impactul deșeurilor asupra mediului
Dintre numeroasele probleme pe care le are planeta deșeurile reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare și sunt o problemă cu impact major asupra mediului.
Deșeurile pot impacta mediul în foarte multe feluri – de la modul în care deșeurile sunt produse până la felul în care sunt colectate și procesate, toți acești pași au un impact asupra mediului înconjurător și al calității vieții.ă
De cele mai multe ori, din lipsa unei infrastructuri și a gestionării propice, depozitele de deșeuri (gropi de gunoi) atât menajere cât și industriale, au un impact negativ asupra mediului. Aceste depozite de deșeuri modifica peisajul și calitatea aerului din jur, poluează apele de suprafața și modifica fertilitatea și calitatea solului din jur.
Pentru că suntem obligaţi din punct de vedere legal să separat deşeurile pe minim 4 fracţii (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal); neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de la 1000 la 4000 RON pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 20.000 la 40.000 RON, pentru persoanele juridice (Legea 211/2011, art. 14, alin 1).