România reușește mereu să fie pe primul loc, dar nu la fapte bune. De data asta, polițiștii au rămas fără cuvinte când au descoperit că la volan sunt mult mai mulți șoferi drogați decât persoane care consumă alcool.
Potrivit informațiilor oferite de oamenii legii, trendul celor care conduc droguri este într-o continuă creștere, iar în ultimii doi ani s-a dublat.
Doar în luna iulie au fost deschise nu mai puțin de 70 d dosare penale celor care au condus sub influența substanțelor interzise. Față de 60 de dosare pentru persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice.
„Persoanele depistate sub influența drogurilor au depășit persoanele care au fost depistate cu consumul de alcool”
“Au fost constatate 1.166 de infracțiuni de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive. Dintre acestea, 966 de infracțiuni au fost constatate de către brigada rutieră, 199 de către secțiile de poliție, una de către serviciul de poliție pentru Centrul Vechi.
Ce pot să vă spun, că la acest moment, constatările făcute de colegii mei cu ocazia acțiunii lor de depistare în trafic a persoanelor consumatoare, am ajuns să constatăm că persoanele depistate sub influența drogurilor au depășit persoanele care au fost depistate cu consumul de alcool”, a declarat Bogdan Berechet, directorul general al Poliției Capitalei.
Unele droguri rămân în sânge și la două luni de la consum
Cu ceva timp în urmă, Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Poliției Europol, Cosmin Andreica, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că există și droguri care pot rămâne în organism și la câteva luni după ce sunt consumate. Și mai îngrijorător este faptul că există și substanțe interzise care nu ies la test.
”Sunt mai multe discuții în acest sens. Una dintre situații se referă la chestiuni fiziologice în sensul în care asimilarea drogurilor, a diferitelor tipuri de droguri se realizează prin depozitarea acestora în țesuturile adipoase.
Astfel, avem situația în care, un tânăr care fumează o țigare de cannabis, este sub efectul acelui drog, în sensul în care îi este afectată cunoștința, mobilitatea, timp de câteva ore, iar după această perioadă de timp dispare efectul.
Cu toate acestea dacă este oprit în trafic la două săptămâni, la trei săptămâni după acest moment, și sigur va da rezultat pozitiv, el va avea dosar penal pentru conducerea sub efectul unor substanțe psihoactive. Avem droguri care rămân în organism chiar și două luni de la consum”, a explicat polițistul.
Sursă foto: poliția capitalei