Actual Lifestyle

Explozie de nașteri a copiilor gemeni. Specialiștii explică de ce se nasc mai mulți copii identici

Explozie de nașteri a copiilor gemeni. Specialiștii explică de ce se nasc mai mulți copii identici

În zilele noastre se nasc tot mai mulți gemeni, dar și tripleți și nu numai. Specialiștii le numesc generațiile ”boom”. Interesantă este explicația lor.

Asistăm, în prezent, la un ”boom” de nașteri a copiilor gemeni. Specialiștii explică de ce se nasc mai mulți copii identici

Rata globală a nașterilor de gemeni a crescut după anii 1980 cu o treime și a ajuns de la 9,1 la 12 nașteri din totalul de 1.000 de nașteri, în doar trei decenii.

Un număr atât de mare de nașteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial. Această creștere s-ar explica prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vârste mai înaintate, conform unui studiu publicat în revista Human Reproductions.

                                                                                                                  Foto: Shining de Stanley Kubrick 

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau „aproape unul din 40 de bebeluşi”, se arată în studiul Human Reproduction.

Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicaţii la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparaţie cu ceilalţi nou-născuţi, părinţii confruntându-se totodată cu dificultăţi în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Frecvenţa mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulţirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiţilor „gemeni fraternali” (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta.

                                                                Foto: Ruud van Empel

Gemenii identici, cunoscuţi ca monozigoţi, se nasc peste tot în aceleaşi proporţii, cu o rată constantă – de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri – care nu variază în funcţie de vârsta femeii şi nici de la o regiune la alta, a subliniat Gilles Pison, profesor la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Franţa şi cercetător asociat la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED).

Cum a contribuit reproducerea umană asistată din țările dezvoltate la creșterea numărului de gemeni

Reproducerea Umană Asistată Medical (RUAM), care s-a dezvoltat în ţările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vârste mai înaintate.

Există mai mult de două tipuri de gemeni

Toata lumea știe diferența între gemenii identici și fraternali, dar acestea nu sunt singurele variante. Potrivit opiniei specialiștilor, unii sunt gemeni identici în oglindă, cu semne din naștere pe părtile opuse ale corpului, de exemplu.

Gemenii pot fi, de asemenea, concepuți și născuți până la 24 de zile distanță, atunci cand o femeie ovulează mai mult de un ovul într-un ciclu, dar ele sunt eliberate în momente diferite. Cu câțiva ani în urmă, de exemplu, o femeie australiană a experimentat acest fenomen extrem de rar, cunoscut sub numele de superfetație (fenomen biologic constând din fecundarea a două ovule care provin din perioade diferite de ovulație; rezultă doi feți, diferit maturați, dar în același uter ).

Gemenii pot avea diferite culori ale pielii și chiar tați diferiți

Fetele gemene născute de Whitney Meyer și Thomas Dean, în 2016, au fost departe de a fi identice: una are pielea deschisă la culoare, ca mama ei caucaziană, iar cealaltă are tenul mai închis, ca al tatălui ei, afro-american.

Nu știm cât de des se întamplă acest lucru, pentru că nu toate cazurile vin în atenția noastră„, a declarat Nancy L. Segal, PhD, director al Centrului de Studii gemene de la Universitatea de Stat din California.

Există o genă pentru gemenii fraternali

Se presupune de multe ori ca vei avea gemeni dacă ai un istoric familial de sarcini gemelare, însă până în prezent, cercetarile arată doar o legatură între genetică și gemenii fraternali. Un studiu olandez din 2016, a identificat două variante de gene care au crescut șansele unei femei de a avea gemeni cu 18% și respectiv 9%; în cazul în care femeile au avut ambele variante, șansele au crescut cu 29%.

                                                                   Foto: Andrej Glusgold

Femeile înalte sunt mai susceptibile să aibă gemeni

Un studiu din 2006 a constatat că, în medie, mamele de gemeni, tripleți sau mai mulți de trei copii, au avut tendința de a fi cu aproximativ 1.5 cm mai înalte decât mamele care au avut doar un copil. Autorii studiului au speculat că femeile înalte tind să aibă niveluri mai ridicate de insulină – factor de creștere – o proteină eliberată de ficat, care a fost legată de înălțime, precum și nașterile gemelare.

Cine are gemeni

Femeile între 35 și 40 ani cu trei sau mai mulți copii au șanse de 300% să aibă gemeni, conform Societății Americane pentru Medicina Reproducerii (ASRM)

• Modificările hormonale duc la eliberarea a mai mult de un ovul, conform Clinicii Mayo • Gemenii sunt cei mai întâlniți dintre multipli, conform ASRM.

Ce sunt gemenii identici

Rata gemenilor identici, atunci când ovulul se divide, este de 1 la 285. Rata nașterii de gemeni a crescut din 1980 până în zilele noastre cu 75% în Statele Unite.

Curiozități

Conform East Flandres Prospective Twin Survey, sunt șanse mai mari ca gemenii să fie stângaci.

Aproximativ unul din cinci gemeni, atat fraternali cât și identici, sunt stangaci, spune și un studiu belgian, din 1996.• Cu toate că seamănă perfect, gemenii identici au amprente diferite, conform cercetărilor efectuate de Academia Chineză de Știință • Câinii pot identifica care dintre gemeni este unul și care celălalt pe baza mirosului, conform rezultatelor unui studiu ceh

Nu toți gemenii se nasc în aceeași zi. Unele nașteri durează de pe o zi pe alta. În unele cazuri, doctorii pot opri o naștere prematură aducând pe lume unul dintre gemeni, iar celalalt născându-se peste câteva zile sau chiar săptămâni.

Foto: Albrecht Tübke (deschidre)/weimarart.blogspot