International

Explozibil la Zaporojie. AIEA vrea mai mult acces la centrală nucleară controlată de Rusia

Zaporojie Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto G4Media.ro

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, a solicitat un acces sporit la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, din sudul Ucrainei, în timp ce Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de planificarea unor acte de sabotaj la cea mai mare instalație nucleară din Europa.

AIEA a declarat miercuri că a solicitat acces suplimentar la centrala Zaporojie pentru a „confirma absența minelor sau a explozibililor la fața locului”.

Tensiunile cresc în zone unde se află centrala

„În contextul în care tensiunile și activitățile militare sunt în creștere în regiunea în care se află această importantă centrală nucleară, experții noștri trebuie să poată verifica faptele de pe teren”, a declarat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat.

Recentele inspecții efectuate la sit de către personalul AIEA nu au găsit „niciun indiciu vizibil de mine sau explozibili”, dar un acces suplimentar „ar ajuta la clarificarea situației actuale de la sit”, într-un moment în care circulă „acuzații și contraacuzații neconfirmate”, a declarat Grossi.

„În special, accesul la acoperișurile unităților de reactoare 3 și 4 este esențial, precum și accesul la părți din sălile turbinelor și la unele părți ale sistemului de răcire de la centrală”, a spus șeful AIEA în declarație.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc, miercuri, că plănuiesc să atace uzina Zaporojie, deși niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi pentru a-și susține afirmațiile privind o amenințare iminentă la adresa instalației, care se află sub control rusesc de la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după invazia Moscovei în Ucraina.

Rușii pregătesc un atac la Zaporojie

Citând rapoarte ale serviciilor de informații, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat marți seara că forțele rusești au plasat „obiecte care seamănă cu explozibili” deasupra mai multor unități energetice ale centralei pentru a „simula” un atac din exterior.

„Detonarea lor nu ar trebui să avarieze unitățile electrice, dar poate crea o imagine de bombardament dinspre Ucraina”, potrivit unei declarații a Statului Major al forțelor armate ucrainene.

Miercuri seară, Zelenski a acuzat din nou Rusia că plănuiește să organizeze un incident la centrala nucleară similar cu distrugerea, luna trecută, a barajului Nova Kakhovka din regiunea Kherson, în sudul Ucrainei.

„Acum au minat și această centrală nucleară. Și acesta este un fapt”, a declarat Zelenski într-un discurs video adresat studenților și personalului universitar din Argentina. De ce?” Moscova ia în considerare diverse scenarii, inclusiv cele similare cu dezastrul provocat de om la centrala hidroelectrică Kakhovka … [adică], în scopuri militare cinice. Dar nici măcar nu ar trebui să ne gândim care scenariu este cel mai probabil. Ar trebui să ne gândim doar la cum să prevenim orice scenariu dezastruos”, a spus el.

În Rusia, autoritățile au afirmat că și Kievul a pus la cale un act de „sabotaj” la Zaporojie.

„Situația este destul de tensionată, deoarece amenințarea de sabotaj din partea regimului de la Kiev este foarte mare – sabotaj care ar putea avea consecințe catastrofale. Regimul de la Kiev și-a demonstrat în mod repetat disponibilitatea de a nu exclude nimic”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. Peskov a declarat că Rusia urmărește „toate măsurile” pentru a contracara presupusa amenințare ucraineană.

Declarațiile lui Zelenski, dezmințite de ruși

Renat Karchaa, un consilier al companiei nucleare de stat rusești Rosenergoatom, care controlează centrala Zaporoji,e a declarat că nu există „nicio bază” pentru afirmațiile lui Zelenski privind un complot al Moscovei pentru a simula o explozie la instalație.

„De ce am avea nevoie de explozibili acolo? Este un nonsens” care vizează „menținerea tensiunii”, a declarat miercuri Karchaa, potrivit agenției de presă Interfax.

Karchaa a afirmat marți, în declarații televizate, că armata ucraineană plănuia să lovească uzina peste noapte cu muniție amestecată cu deșeuri nucleare, însă un astfel de atac nu a avut loc.

Întreruperile regulate de energie electrică rezultate din bombardamentele din jurul centralei Zaporojie au făcut imposibilă operarea în siguranță a sitului, iar cele șase reactoare ale sale au fost oprite din septembrie pentru a minimiza amenințarea unui dezastru.

În ultimul an, AIEA și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei catastrofe de radiații precum cea de la Cernobîl după ce un reactor a explodat în 1986.

Operațiune „sub steag fals”

În ultimele săptămâni, Ucraina a afirmat că Moscova ar putea încerca să provoace o scurgere deliberată la centrala nucleară pentru a deraia contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului în regiunea Zaporojie din jur.

Rob McBride de la Al Jazeera, care transmite de la Kiev, a declarat că Ucraina a avertizat că Rusia ar putea plănui „o așa-numită operațiune cu steag fals” prin detonarea de explozibili pe acoperișul centralei din Zaporojie pentru a face să pară că forțele ucrainene au atacat situl.

Kremlinul, pe de altă parte, a acuzat Kievul că plănuiește să atace instalația nucleară cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune. Și ambele părți au comparat situația de la Zaporojie cu distrugerea, luna trecută, a barajului de la Nova Kakhovka, pentru care fiecare o acuză pe cealaltă.

„Moscova spune că distrugerea barajului arată de ce este capabil Kievul. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că eșecul comunității internaționale de a pedepsi Rusia pentru distrugerea barajului a încurajat-o acum să atace centrala nucleară”, a declarat McBride.

Oamenii din zonă ar putea fi evacuați

Pe fondul tensiunilor sporite de la Zaporojie, persoanele care locuiesc în apropierea centralei au fost avertizate de Ministerul ucrainean al Sănătății să fie pregătite să evacueze în cazul unei scurgeri majore de radiații, a adăugat McBride.

Săptămâna trecută, lucrătorii ucraineni din domeniul situațiilor de urgență au organizat un exercițiu pentru a se pregăti pentru o eventuală eliberare de radiații de la centrală. În cazul unui dezastru nuclear la centrală, aproximativ 300.000 de persoane ar fi evacuate din zonele cele mai apropiate de instalație, potrivit serviciilor de urgență din țară.

Oficialii ucraineni au declarat că reactoarele oprite sunt protejate de cupole de izolare groase din beton, iar experții au declarat că designul centralei îi permite să reziste barajelor.

Ministerul ucrainean al Sănătății a publicat marți orientări în caz de urgență și a îndemnat locuitorii să împacheteze saci de urgență, care să conțină provizii precum măști de protecție și alimente, învelite în plastic, conform aljazeera.com.

„În cazul în care autoritățile au anunțat oficial o urgență de radiații, rămâneți în casă sau ieșiți cât mai repede posibil. Rămâneți la curent cu anunțurile ulterioare și urmați instrucțiunile”, a declarat ministerul într-o declarație.