Social

Explozia facturilor la electricitate în România! Ce urmează pentru consumatorii români?

Facturi, sursa foto Kanal D
sursa foto Kanal D

La 5 iunie, Comisia Europeană a declarat că a decis să nu reînnoiască măsurile de urgență instituite în anul precedent. În aceste condiții, costul energiei electrice pentru români va crește dramatic.

Pentru a-i proteja pe clienți de creșterea bruscă a costurilor cu energia, s-a decis plafonarea facturilor la electricitate. Aceste politici de susținere au contribuit la stabilizarea pieței europene a energiei, care se confrunta în acel moment cu o criză energetică.

Plafonul de preț va fi anulat

Deși în luna martie a acestui an s-a decis prelungirea plafonului de preț pentru următoarele 12 luni, pentru a îndeplini un obiectiv voluntar de reducere a consumului de gaze cu până la 15%, plafonul la plata gazelor va rămâne în vigoare până în luna martie a anului viitor.

Ridicarea plafonării facturilor la energie are loc într-un moment în care prețurile europene au scăzut la mai puțin de 80 de euro pe MWh, iar costurile gazelor nu numai că au scăzut recent, ci chiar s-au stabilizat, potrivit datelor făcute publice de Comisia Europeană. 

Pentru a proteja mai bine clienții de creșterile de prețuri, măsurile de eliminare a plafonului facturii au ca scop stimularea adoptării contractelor de energie cu preț fix. În plus, se intenționează să se grăbească tranziția către energia regenerabilă.

Urmând sfatul Comisiei Europene, guvernul se gândește, de asemenea, să modifice criteriile de subvenționare a costurilor energiei electrice. Pentru a preveni un șoc financiar pentru clienții români, administrația susține că pentru următoarea perioadă este programată o scădere temporară a plafonului.

Ce va fae guvernul?

„Dacă ne uităm astăzi pe prețurile care există în piață putem vedea că, pe bursa din Amsterdam, prețul a ajuns la circa 120 lei/MW. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă am pune toate costurile cu tarife, cu absolut tot, la acest preț, am ajunge undeva la 0,21 lei/kW, față de 0,31, adică undeva la 32% mai puțin decât este în momentul de față prețul, acest preț care este plafonat. Foarte simplu, pentru o casă, dacă s-ar aplica prețul pieței și nu prețul plafonat, ar avea de câștigat un om, într-un an de zile, undeva la 2.600 de lei, la un apartament circa 1.100-1.200 de lei.

Cu alte cuvinte, vedem că, în momentul de față, avem niște creșteri de prețuri artificial menținute la niște valori ridicate în avantajul clar al bugetului de stat dar și al unor companii care cumva profită de acest preț care este impus. Gândiți-vă că prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW, în condițiile în care prețul stabilit de Guvernul României, prin plafonare, este 150 lei la producător.  Dacă ne uităm, în momentul de față, pe comparatorul autorității de reglementare, vedem că la gazele naturale sunt în momentul de față 22 de oferte care se învârt exact în jurul plafonului. Deși ar putea furnizorii să vândă la prețuri mai mici, cu toate acestea, vând la ceea ce le-a recomandat statul. Sunt 22 de oferte în acest sens.

La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte și, exceptând oferta Hidroelectrica, ce este o ofertă politică aș putea spune, vedem că toate celelalte oferte sunt undeva în jurul la 1,2 – 1,3 lei/kW, deci din nou aproape de valoarea maximă a plafonului maxim care există”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele asociației Intelligent Energy, potrivit MediaFlux.