Din 14 martie, zborurile companiei maghiare Wizz Air spre și dinspre Republica Moldova vor fi suspendate, potrivit unui anunț al conducerii. De la primirea veștii, din data de 27 februarie, apar în spațiul public tot felul de presupuneri și păreri despre adevăratele motive care ar sta în spatele acestei decizii.
„Motive de siguranță și securitate a spațiului aerian din regiune”, acestea sunt cauzele oficiale transmise în spațiul public de către reprezentanții companiei de transport maghiare, specificate într-un comunicat al celor de la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). „Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri în acest sens”, se menționează în același comunicat, citat de site-ul deschide.md.
Chiar și așa, părerile referitoare la acest eveniment sunt destul de împărțite, iar unele voci spun că la mijloc ar fi, de fapt, mai mult motive politice. Compania de transport a invocat până acum cauze de siguranță, căci situația din Republica Moldova în raport cu Federația Rusă ar fi, din ceea ce reiese din declarațiile oficialilor de la Chișinău, din ce în ce mai tensionate.
Siguranță sau politică?
„Risc de securitate? Nu a căzut nicio rachetă în ultimele zile”, scrie Cristian Hrițuc, analist și fost consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova, într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Nivelul de risc a rămas neschimbat de la reluarea zborurilor în țara noastră în primăvara 2022”, continuă Hrițuc.
Acesta este de părere că, pur și simplu, această decizie ar fi una de ordin politic care face parte dintr-o campanie a „păstrării sentimentului de frică, mărirea incertitudinii cu privire la situația Republicii Moldova”. Cristian Hrițuc explică apoi de ce decizia Wizz Air nu are legătură cu domeniul economic: „În 14 februarie Wizz Air ceruse aprobarea programului de zbor pentru vară, iar ieri a anunțat că nu mai operează zboruri. Ce s-a întâmplat între timp? Din punct de vedere economic, ca să zici că e o criză, nu putea să se întîmple nimic. Bănuiesc că analizele economice de acum 2 săptâmâni sunt aceleași și azi. Deci nu e un motiv economic”.
Viktor Orbán, factorul decisiv
Fostul consultant politic susține faptul că, încă o dată, prin această mișcare, s-ar întări susținerea lui Viktor Orbán, premierul de la Budapesta, pentru Federația Rusă și al „jocului” său. „Orban îi mai face un serviciu lui Putin”, scrie Hrițuc în aceeași postare. „Dacă ne uităm la efecte-păstrarea stării de anxietate și la timing-războiul informațional declanșat de Federația Rusă cu privire la Transnistria, rămâne o singură ipoteză în picioare”.
Se amintește în continuare și de intervențiile precedente ale Budapestei în ceea ce reprezintă relația tensionată dintre Federația Rusă și Republica Moldova: „Orban îi mai face un serviciu lui Putin. Bine, nu e primul cu privire la Moldova că îi mai plăcea să bage bățul prin gard și în Găgăuzia”, încheie analistul declarația sa din mediul online.