Lifestyle

Experții explică: De ce tutunul este cancerigen și totuși poate trata tumori

Experții explică: De ce tutunul este cancerigen și totuși poate trata tumori

Tutunul sau tabacul este o plantă din genul Nicotiana. Există peste 70 de specii de plante de tutun, dar cea principală din punct de vedere comercial fiind Nicotiana tabacum.

Frunzele uscate de tutun sunt fumate în țigarete, trabucuri și pipe. Trabucul este un factor de risc pentru multe boli, în special cele ce afectează inima, ficatul și plămânii, și poate cauza apariția cancerului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tutunul este cea mai importantă cauză de deces prematur în lume.

Experții explică: De ce tutunul este cancerigen și totuși poate trata tumori

Frunzele de tutun sunt pline de substanțe care, atunci când sunt arse, devin cancerigene. Acestea provoacă mutații în ADN-ul celulelor mai multor organe,un adevărat criminal în serie. Mai mult, tutunul este incriminat în peste 30% din toate cazurile de cancer și explică 80% din cazurile de cancer pulmonar.

Care este cauza? Substanțele chimice toxice rezultate din arderea compușilor prezenți în frunzele Nicotiana tabacum, cum ar fi alcaloizi, precum nicotina, scrie Science & Vie. Conform unui studiu american din 2012, aditivii duc la o creștere cu 20% a cantității de produse cancerigene precum arsenic, plumb sau cadmiu.

În cele din urmă, fiecare volută de fum conține nu mai puțin de 4.000 de agenți chimici, dintre care 70 se știe că duc la cancer sau sunt factor favorizant. Mutagene, aceste substanțe provoacă anomalii ale ADN-ului care pot induce tumori.

Mutații prezente în ADN-ul tumorilor fumătorilor și nefumătorilor

Experții au analizat rata mutațiilor prezente în ADN-ul tumorilor fumătorilor și nefumătorilor. Rezultatele testului sunt înspăimântătoare: un pachet de țigări pe zi provoacă, în medie, încă 150 de mutații pe an în ADN-ul celulelor pulmonare, 97 în cele ale laringelui, 39 pentru faringe, 23 pentru gură, 18 pentru vezică și 6 pentru ficat .

Paradoxal, experții spun că tutunul este responsabil pentru 6 milioane de decese pe an la nivel mondial, însă o altă descoperire arată că planta ar putea fi folosită în curând pentru a produce etoposid, un tratament puternic împotriva … tumorilor.