Economic

Experții economici anunță o mare catastrofă. Cine vor fi cei mai afectați

Experții economici anunță o mare catastrofă. Din nefericire, conform unei analize Frames, mii de firmele românești vor fi afectate în a doua etapă a coronacrizei. Începând de săptămâna viitoare, angajatorii vor face disponibilizări masive sau își vor închide poțile.

Multe companii românești au așteptat să vadă publicată ordonanța privind măsurile economice anunțate de Guvern, iar de la astăzi au trecut la înregistrarea deciziilor de șomaj tehnic.

Potrivit analiștilor de la Frames, citat de capital.ro, dintre cele 300.000 de firme, cele mai multe sunt micro intreprinderile și întreprinderi mici, cu maxim 20 de angajați, din domenii precum HORECA, servicii către populație (turism, evenimente, saloane de înfrumusețare, săli de jocuri, magazine de cartier etc.), care și-au închis activitatea pe fondul deciziilor administrative și, în multe cazuri, ca urmare a scăderii dramatice a încasărilor.

Experții economici anunță o mare catastrofă: „Sunt peste 400.000 de angajați numai în hoteluri și restaurante…”

,,Sunt peste 400.000 de angajați numai în hoteluri și restaurante, care vor fi disponibilizați sau trimiși în șomaj tehnic. Din păcate, contagiunea se anunță și mai mare, având în vedere că pe lanțurile de business sunt afectați furnizori dintr-o gamă largă de servicii’’, afirmă experții de la Frames.

Potrivit estimărilor companiei de consultanță, în perioada martie-aprilie, peste 1 milion de angajați din economie vor rămâne fără locuri de muncă. Acest lucru se va întâmpla dacă starea de urgență nu va fi ridicată. Estimarea nu ia în calcul personalul angajat la negru, fără forme legale, o practică încă foarte prezentă în economie.

În acest sens, analiștii de la Frames trag un semnal de alarmă privind modul în care mulți dintre patronii din România au înțeles să gestioneze această perioadă de criză: ,,Din păcate, primele decizii luate în special în IMM-uri au fost disponibilizarea personalului și stoparea oricăror plăți către parteneri, fapt care a accentuat și mai mult blocajul financiar. Dacă până acum, plățile se faceau în medie la 3 luni, la nivelul economiei, cel mai probabil acest ecart va crește semnificativ, cu consecințe extrem de grave pe lanțul economic’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Citește mai mult…