Lifestyle

Există o organizație ecologistă care dorește ca rasa umană să nu mai facă urmași și să dispară în mod voluntar

Există o organizație ecologistă care dorește ca rasa umană să nu mai facă urmași și să dispară în mod voluntar

Mișcarea pentru Extincția Voluntară a Oamenilor încearcă de peste 30 de ani să convingă omenirea să se retragă în liniște. A făcut ceva adepți, dar puține șanse să schimbe destinul omenirii de pe Terra.

Organizația Voluntary Human Extinction Movement (VHEM), înființată în 1991 de Les U. Knight, un activist ecologist american, consideră că omenirea este „incompatibilă cu biosfera” și că dispariția umană este cea mai bună soluție pentru unele dintre cele mai presante probleme de mediu care afectează planeta noastră. „Suntem deja 8 miliarde de oameni și, în ritmul în care mergem, oricum ne vom face specia să dispară, dar nu înainte de a face același lucru cu milioane de alte specii de plante și animale. Iar dacă rezultatul va fi același pentru noi, de ce să nu salvăm măcar celelalte specii care ar putea prospera fără noi?”.

Mulți adepți ai ideologiei VHEM consideră că „cea mai gravă crimă de mediu pe care o poate comite un individ este să facă mai mulți oameni”. Și, deși această noțiune poate părea absurdă, Les U. Knight și alți oameni cu idei asemănătoare au câteva argumente pentru a o susține. În afară de natura noastră distructivă în raport cu alte specii și cu planeta noastră în general, există și problema de a nu fi capabili să avem grijă de membrii propriei noastre specii.

„Crearea intenționată a încă unui om de către oricine, oriunde, nu poate fi justificată astăzi, nu atâta timp cât zeci de mii de copii mor din cauza malnutriției sau a lipsei de îngrijire și atâta timp cât speciile dispar într-un număr mai mare decât au dispărut în orice moment în ultimii 65 de milioane de ani”, a declarat Knight pentru CBC Canada.

Mișcarea pentru Extincția Umană Voluntară consideră că marea majoritate a problemelor cu care se confruntă planeta noastră în acest moment sunt fie cauzate direct de noi, fie exacerbate în mare măsură de numărul nostru în creștere. Și, din moment ce numărul nostru crește, aceste probleme nu vor face decât să se agraveze.

Ce înseamnă extincția voluntară?

Cei care consideră că soluția VHEM este prea radicală susțin că problemele evidențiate de mișcări ar putea fi atenuate printr-o abordare mai durabilă, în care omenirea să devină mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Cu toate acestea, Knight consideră că acest lucru nu exclude riscul ca omenirea să se întoarcă într-o zi la obiceiurile sale distructive și, prin urmare, insistă asupra faptului că dispariția voluntară este singura soluție viabilă.

Dar ce înseamnă, de fapt, extincția voluntară?

Nu, mișcarea nu le cere oamenilor să își pună capăt propriei vieți în beneficiul altor specii. Dimpotrivă, dorește ca toată lumea să trăiască o viață lungă și satisfăcătoare, dar și să nu se mai reproducă. Dacă am fi cu toții de acord cu acest lucru, speciile noastre ar dispărea într-o zi, lăsând planeta în seama speciilor care nu încearcă să o distrugă. Cel puțin aceasta este ideea pe care o vinde VHEM.

„Hrăniți-le, nu le reproduceți”, a fost sloganul folosit de Les U. Knight într-un episod recent al emisiunii Dr. Phil. „Dacă am înceta cu toții să nu mai procreăm, vom dispărea, încet, ne vom curăța mizeriile pe parcurs, iar biosfera – sau ceea ce a mai rămas din ea – va avea o șansă să se refacă.”

În ciuda faptului că și-a dedicat cea mai mare parte a vieții promovării Mișcării de Extincție Umană Voluntară, Les U. Knight recunoaște că șansele unei extincții umane voluntare sunt „slabe spre inexistente”.

„Pentru că, atâta timp cât există un cuplu de homo sapiens care se reproduce, ne vom întoarce exact acolo unde suntem [acum]… Suntem pur și simplu incredibil de fecunzi”, a declarat Knight. „Dispariția noastră involuntară este obiectivul pentru care lucrăm cu adevărat în mod colectiv”.

Alegerea reproducerii este o problemă importantă pentru VHEM, deoarece mișcarea susține că sute de milioane de cupluri din întreaga lume nu au mijloacele de a evita sarcinile pe care nu le doresc. În Africa, oamenii nu au suficient acces la prezervative sau la alte mijloace de contracepție, iar în SUA, recenta hotărâre a Curții Supreme de anulare a dreptului la avort nu va face decât să înrăutățească situația.

Interesant este că, pentru toți cei care îi contestă convingerea că planeta ar fi mai bine fără noi ca specie, Les U. Knight are o cerere simplă: „Dați-mi un singur motiv bun pentru care homo sapiens ar trebui să continue să existe – iar acel motiv bun ar trebui să fie unul care nu implică alți oameni. Ceva la care oamenii sunt buni, ceva care să aducă un aport în biosferă.”