Actual Lifestyle

Exercițiu NATO. Cât de pregătită este România și alianța pentru un potențial atac rusesc

Exercițiu NATO. Cât de pregătită este România și alianța pentru un potențial atac rusesc
Infoactual

NATO a simulat miercuri, 23 noiembrie 2022, un posibil atac rusesc împotriva României și alianței. Și cât de bine suntem pregătiți pentru a întâmpina un astfel de atac, în cele ce urmează.

Exercițiu NATO. Cât de pregătită este România și alianța pentru un potențial atac rusesc

Aliații NATO au desfășurat în timpul zilei de miercuri un exercițiu militar, pentru a testa, în acest fel, apărarea antiaeriană și antirachetă, în România.

Exercițiul vine la aproximativ o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în Polonia și a atras atenția în privința golurilor din scutul aerian al alianței, relatează Rador.

La acest exercițiu au participat avioane de luptă turcești de tip F-16, aeronave spaniole Eurofighters, avioane americane de tip Growler, proiectate pentru război electronic, și avioane franceze Rafale, care zboară de pe portavionul Charles de Gaulle.

Tehnica de luptă de ultimă generație, ipotetic vorbind, avea datoria de a contracara acțiunea armată a potențialilor atacatori ruși, desigur, pentru că despre ei vorbește acum o lume întreagă.

„Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm apărarea și [măsurile de] descurajare în partea de est a alianței”, a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.

Alianța a suplimentat numărul de avioane de luptă și de supraveghere în patrulare, dispozitivele de apărare antiaeriene la sol și numărul de nave capabile de apărare aeriană pe Mare.

„Exerciții precum acesta asigură că forțele NATO sunt capabile să opereze împreună și să rămână pregătite să răspundă oricărei amenințări din orice direcție”, a mai spus Oana Lungescu, citată de media.

Cazul din Polonia de săptămâna trecută a atras atenția în privința necesității ca NATO să astupe mai multe goluri în scutul său aerian, prin urmare exercițiile sunt perfect justificate.

Pregătiri derulate cornologic și succesiv

Franța, de exemplu, a desfășurat în România, în luna mai, sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T, conceput pentru a proteja câmpurile de luptă și locurile sensibile, cum ar fi aeroporturile și porturile, împotriva rachetelor de croazieră, aeronavelor, dronelor și rachetelor balistice tactice.

Și alți aliați au mutat astfel de arme pe flancul estic al NATO în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei: unități germane de tip Patriot sunt desfășurate în Slovacia, SUA operează Patriots în Polonia, iar Spania a trimis sisteme HAMAS în Letonia.