Executivul pregătește o nouă rectificare bugetară, a treia din acest an. Documentul se află pe agenda de astăzi a ședinței de guvern, alături de alte proiecte care reglementează măsuri din domeniul justiției și pentru acordarea asistenței medicale prin telemedicină.
Rectificarea bugetară prevede fonduri suplimentare acordate cu precădere ministerelor Sănătății, Agriculturii și al Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.
Actuala rectificare este impusă de evoluția pandemiei de coronavirus care a revenit în forță în această perioadă. Sistemul de sănătate are nevoie rapidă de noi investiții, spitalele având nevoie disperată de echipamente necesare tratării pacienților de COVID-19. Tragedia de la secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean Piatra Neamț a arătat vulnerabilitatea spitalelor din țară, infrastructura medicală fiind învechită, depășită fizic și moral. În același timp corpul medical este insuficient și deja obosit de lunile de luptă cu perfidul virus.
Premierul Ludovic Orban spunea că Ministerul Sănătăţii va primi bani în plus pentru a lupta eficient cu pandemia cu COVID 19 şi Ministerul Agriculturii pentru a-i despăgubi pe fermierii afectați de secetă.
”La Ministerul Sănătății cel puțin un miliard pentru a face față creșterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti-COVID, o creștere la investiții la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Vom avea de asemenea o creștere la Ministerul Agriculturii, trebuie să finalizăm plățile pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafețe au fost afectate de secetă.” a spus Ludovic Orban
Premierul a mai spus că bani în plus vor primi și autoritățile locale pentru a plăti salariile asistenților persoanelor cu dizabilități, pentru cheltuieli de funcționare și pentru cofinanțarea proiectelor europene.
Pe ordinea de zi se află și proiectul unei legi care reglementează activitatea judecătoriilor și tribunalelor dacă sunt afectate de pandemie, o ordonanță de urgență care definește telemedicina și proiectul unei alte ordonanțe de urgență care stabilește ca de la 1 ianuarie și până la 31 decembrie 2021 completurile de judecată în apel să fie alcătuite din doi judecători.