În cercuri restrânse se vorbește deja de ceva vreme că Partidul Național Liberal (PNL) ar urma să se rupă, iar aceste informații încep acum să apară și în presă. Ar fi vorba despre o nemulțumire apărută în rândul membrilor fostului Partid Democrat Liberal (PDL), formațiune politică ce a fuzionat cu PNL-ul în anul 2014. Acum, unii dintre cei ce au rămas în partid și după fuziune ar dori o separare.
Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, martor al tuturor acestor evenimente politice, a comentat acest subiect în cadrul podcastului „Hai România” de la Evenimentul Zilei. „Există zvonurile că foștii membri PDL s-ar rupe de PNL. După părerea mea, ar fi bine să se întâmple așa ceva”, este de părere acesta. „Faptul că Partidul Democrat Liberal a fuzionat cu Partidul Național Liberal în anul 2014 a fost una dintre cele mai mari greșeli politice din istoria modernă. Cum să faci așa ceva pentru un partid care a fost mulți ani la guvernământ?”, se întreabă Ion Cristoiu.
Se rupe sau nu Partidul Național Liberal?
Publicistul spune că această separare din interiorul PNL ar fi una cu mari șanse de realizare, iar acesta scoate în față tocmai diferențele dintre cele două formațiuni politice din punct de vedere al doctrinei. Ion Cristoiu spune că, în ciuda faptului că se numește Partid Național Liberal, PNL-ul nu ar mai reprezenta nicio urmă de liberalism. „După părerea mea, ar urma să existe, într-adevăr, această rupere. PDL-iștii sunt nemulțumiți că în PNL nu există nimic liberal. Să fim clari, PNL-ul e USR-is (Uniunea Salvați România, partid politic din România cu doctrină progresistă – n.r.), cu asta a și câștigat atâta electorat în ultimii ani, iar după ruperea aceasta, PNL va încerca o unire cu USR”, este ipoteza expusă de jurnalistul Cristoiu.
Acesta mai spune și faptul că, chiar dacă până recent această orientare a celor de la PNL ar fi funcționat în ceea ce înseamnă electorat și alegeri, în momentul de față, nu ar mai fi o strategie foarte bună. „PNL s-a bruxelles-izat foarte mult, iar în momentul de față are de pierdut pe acest drum, căci nu această ideologie este acum în ascensiune în România. Mă credeți sau nu, există zone în țară unde ești bătut dacă vorbești de rău de George Simion. AUR (Alianța pentru Unirea Românilor – n.r.) este singurul partid care la momentul de față are fani înfocați. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de foarte timp, este un fenomen impresionant”.
Toate drumurile duc la Roma
Pentru a da un exemplu clar, publicistul Ion Cristoiu aduce în discuție subiectul Italiei, căci o situație similară s-ar fi întâmplat la Roma, în momentul în care pe scena politică ar fi apărut Giorgia Meloni, liderul partidului „Frații Italiei”, și ar fi câștigat în urma alegerilor postul de premier.
„Este pe modelul Italiei, se întâmplă același lucru la noi cum s-a întâmplat cu Giorgia Meloni”, este de părere jurnalistul. „Ca la Roma, la București puterea este foarte mare, sunt trei partide la guvernare, este copleșitor. Oamenii caută scăpări, pe cineva care spune altceva, care nu-i copleșește. George Simion (lider al Alianței pentru Unirea Românilor – n.r.) și Diana Șoșoacă (fostă membră AUR, acum parlamentar independent) au fost perfecți pentru așa ceva. Modelul lor a prins pentru că oamenii devin isterici când sunt sufocați”, conchide Ion Cristoiu.