Șase copii din clasa a doua a unei școli din Dobroești, județul Ilfov, nu departe de București, au ajuns la spital cu arsuri, de la o lampă UV pusă în funcțiune chiar de învățătoarea lor.
Exclusiv. Ucigașul din lampa UV, care a trimis în spital 6 copii din clasa a 2-a, arși de lumina aprinsă de învățătoare
Incredibil cum o învățătoare a aprins lampa cu ultraviolete (UV) în clasă, cu dorința expresă de a face lumină. Numai că dorința ei de a economisi energia electrică a băgat în spital micuții elevi de clasa a doua, care s-au lăsat pe mâna cadrului didactic menit să îi școlarizeze.
Un profesor ar trebui să cunoască noțiuni de bază, date esențiale de cultură generală, printre acestea aflându-se și terminul de ”ultraviolete.” Dar iată că profesorul clasei al doua, al cărei elevi au ajuns la spital, nu a știut ce înseamnă să te expui timp necontrolat și excesiv, razelor ultraviolete.
Lampa UV nu este totuna cu lampa UVC, despre care s-a vorbit în pandemie.
În toate cazurile, urmările proastei folosiri a lămpii UV nu se văd imediat, ci mai târziu.
Și încă o întrebare esențială: de ce era în școală o astfel de lampă. Pentru că, după cum a scris și Infoactual într-un număr anterior, virusul pandemic nu ar fi dispărut cu lampa UV, această idee fiind doar un mit, o neînțelegere a denumirii.
Poliția Pantelimon din județul Ilfov a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă după ce a deschis o anchetă pentru acest incident.
Evenimentul nefericit a avut loc la data de 24 noiembrie 2022, la Școala gimnazială nr. 2, sat Fundeni, comuna Dobroești, județul Ilfov. Doar că luni, 5 decembrie a.c., poliția s-a autosesizat pe cazul dat.
”La data de 5 decembrie a.c. polițiștii orașului Pantelimon s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, la data de 24 noiembrie a.c., în intervalul orar 8:30 12:00, o învățătoare din cadrul unei unități de învățământ din localitatea Dobroești, în timp ce preda unor elevi din clasa a doua, a pus în funcțiune o lampă cu UV, context în care, șase elevi din clasa respectivă s-au prezentat la diferite unități spitalicești pentru acordarea de îngrijiri medicale”, se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov.
Unul dintre părinți, o mamă, într-o intervenție televizată, a relatat că fetița inițial a avut probleme cu vederea, s-a adresat la medic și s-a simțit bine după tratament doar că ulterior au apărut exfolierii ale pielii de pe față. Și nu a fost singurul copil cu probleme după ce lecția de la școală s-a desfășurat sub efectul luminii ultraviolete. Alți cinci colegi au ajuns, de asemenea, la spital.
Cât de periculoasă este expunerea necontrolată la UV
Pentru a afla amănunte despre pericolul ascuns din lampa cu ultraviolete, Infoactual s-a consultat cu dr. Zinaida Lozovschi, medic specialist medicină generală și terapie intensivă, șef secție spital, care ne-a spus următoarele: această utilizare este considerată cancerigenă de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului .
Este periculos pentru piele și pentru ochi. Expunerea prelungită, fără asistență de specialitate, duce la: îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar dezvoltarea cancerului, în caz de expunere din copilărie sau cataractă, dacă nu se folosesc ochelari speciali pentru protecția ochilor.
În medicină, mai ales în dermatologie, lampa este utilizată pentru a diagnostica anumite afecțiuni ale pielii (în special bacteriene sau fungice), dar sub controlul exclusiv al specialistului. Sau lumina o putem găsi la solariu, dar și aici expunerea va fi efectuată în mod controlat. Nu distruge microbii, nici virușii și nu se folosește nicidecum pentru ilumanarea încăperilor deoarece dăunează grav sănătății, pe termen scurt și lung. Există și lămpi bactericide, dar sunt diferite de cele exclusiv cu ultraviolete, având raze UV, dar mai slabe ca acțiune, a mai spus medicul.