Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR a deschis joi, 23 martie, alături de alte nume din economia românească, conferința Future Economy – Tendințele economice în 2023 – provocări și oportunități, organizată de Ziarul News în sediul BNR.
Acesta spune că tendințele economice ale României pentru acest an, în condițiile crizei provocate de războiului din Ucraina și a creșterii prețurilor la energie din ultimele luni, arată niveluri ridicate de incertitudine și volatilitate.
„Din multe puncte de vedere, indiferent de scenariile anului 2023, acest an va fi în continuare unul dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracție de la tendințele dominante care se manifestă în zonă”, a anunțat Leonardo Badea în deschiderea conferinței.
Războiul din Ucraina, risc major pentru situația economică a României
Oficialul BNR spune că, în opinia sa, războiul care se derulează în apropierea granițelor noastre reprezintă un risc major pentru situația economică a țării, însă acesta are „efecte mai mult indirecte asupra sectorului financiar”. De asemenea, acesta spune că inflația rămâne o provocare importantă pentru băncile centrale, atât din economiile dezvoltate, cât și în economiile din vecinătatea României, acolo unde „efectele războiului sunt resimțite mai rapid și la o intensitate mai mare”.
De asemenea, în cadrul discursului său, Leonardo Badea a explicat că ieșirea bruscă din perioada cu inflație scăzută și rate ale dobânzilor foarte reduse a produs „efecte importante pentru agenții economici, inclusiv în Europa, unde impactul șocurilor de pe piața de energie a fost deosebit de puternic”, motiv pentru care „creșterea economică pe parcursul acestui an rămâne rezervată”.
„Nivelul de incertitudine și volatilitate a piețelor financiare ar putea crește în continuare”, a mai declarat oficialul BNR care spun că impactul pentru activitatea economică în acest an și pentru anul viitor ar putea fi semnificativ.
Astfel, acest lucru ar putea face diferența dintre creșterea economică modestă din 2023 și o stagnare sau chiar o scădere, mai transmite viceguvernatorul Băncii Naționale a României.
„În acest context vedem că băncile centrale mențin o conduită prudentă și implicit condiții monetare în continuare restrictive. Așadar, condițiile de creditare vor rămâne semnificativ mai strânse”, a mai adăugat oficialul BNR, adăugând că majoritatea celor implicați consideră că maximul acestui an a fost deja atins.
Perioada banilor ieftini este deja încheiată
Cu toate că situația este una complicată, în contextul în care perioada banilor ieftini s-a încheiat, Leonardo Badea spune că în prezent este nevoie de o readaptare la noile condiții pentru toate categoriile de creditori, iar aceste activități vin cu anumite riscuri, chiar dacă efectele lor nu au fost foarte vizibile până acum.
„Perioada banilor ieftini este deja încheiată. Aceasta reprezintă o schimbare importantă care ridică dificultăți și necesită readaptarea la noile condiții pentru toate categoriile de creditori. Această readaptare nu este însă lipsită de riscuri. Chiar dacă până în prezent ele nu s-au manifestat, ori efectele lor nu au fost foarte vizibile, perioada complicată nu s-a încheiat încă”, a mai completat Leonardo Badea.
„Poziția prudențială și financiară a sectorului bancar românesc este adecvată la momentul actual”, a mai adăugat viceguvernatorul Băncii Naționale, arătând că raportul credite/depozite este de numai 71%, motiv pentru care sistemul bancar românesc are resurse ample pentru a extinde creditul acolo unde cererea solidă.
Totuși, acesta consideră că riscurile sunt in creștere, iar un eventual scenariu mai puțin favorabil al economiei locale poate avea implicații inclusiv asupra poziției băncilor la creditare. Nu în ultimul rând, Leonardo Badea mai spune că anul 2023 aduce și oportunități de dezvoltare, în special prin prisma transformării digitale și a noilor tehnologii de inteligență artificială, iar acest lucru va duce la o serie de „schimbări semnificative în modul în care operează întreprinderile, în modul în care sunt schimbate produsele și serviciile și în modul în care consumatorii acționează pe piață”.
Citește continuarea pe Infofinanciar.ro.