Populația din Republica Moldova a fost obișnuită, de-a lungul timpului, să aibă acces la informații din toată lumea, în special de la canalele TV rusești care aveau rădăcini adânci, până nu demult, în pământul moldovenesc.
Exclusiv. Suspendarea licenței unor posturi TV, o problemă pentru mulți moldoveni. Maia Sandu le răspunde
Ofertele de televiziune ale oamenilor de la sate, comparativ cu cele de la orașe, sunt extrem de limitate. Mai ales acum, după retragerea sau suspendarea unor licențe tv care s-au derulat pe parcursul mai multor guvernări, majoritatea, pro ruse.
Pe lângă știri, singura bucurie a oamenilor dintr-un sat, după o zi obositoare de muncă, era să stea în fața televizorului la un film serial rusesc, asemănător cu telenovelele sau filmele coreene, ca idee, diferența fiind că regizorii ruși sunt inspirați profund și marcant din realitatea dură a vieții cotidiene, din Rusia.
Acum, moldovenii nu mai au această bucurie, se simt nedreptățiți și sunt supărați că li s-a luat și unica bucurie pe care o trăiau la gura sobei alături de familie în fața unui film serial rusesc. Dintr-o dată, la ei, filmul s-a oprit brusc și telenovela a rămas neterminată. Este ca și cum s-ar opri peste noapte serialul Las Fierbinți, ca să înțelegem mai bine, fanii trezindu-se într-o dimineață fără episoadele preferate.
În plus, se apropie Revelionul. 90 la sută din populația Republicii Moldova se uita la programul rusesc special regizat pentru trecerea dintre ani, unde rând pe rând toate vedetele estradei ruse realizează un show unic, atractiv și vesel, exact pe gustul oamenilor sătui de pandemie și război.
Serghei B. din raionul Râșcani ne-a spus că îi lipsesc serialele de la un anumit post de televiziune, lui și soției, iar fetița lor a rămas fără desenele animate populare rusești. Au acces la internet, dar acesta nu are semnal permanent iar despre știri acestea ajung foarte greu chiar și din România.
Angela A., o doamnă elegantă care se ocupă cu comercializarea produselor cosmetice, spune că ea și fetele din grupul ei urmăreau un serial de dragoste la o anumită televiziune rusească și acum povestea urmărită cu ardoare a rămas fără final, brusc și inopinant.
Un medic din Chișinău, Valentin V., ne-a spus că nu au acces la toate știrile pe care le avem noi în România, le lipsesc știrile Antena 3 sau RTV, pe care ar dori să le vadă și la ei acasă. Se informează din fluxul de știri inclusiv al Infoactual. De aici își ia nouățile zilnice.
În exclusivitate, oamenii din Republica Moldova, cu care am stat de vorbă ne-au mărturisit că ei nu înțeleg de ce s-au oprit, totalmente, emisiile rusești. Ei înțeleg ce se întâmplă chiar la granița lor, dar este inexplicabil că au rămas și fără filmele sau spectacolele regizorilor ruși.
Președintele Maia Sandu are o explicație
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda, pe durata stării de urgență, licența de emisie a șase posturi de televiziune.
Este vorba de următoarele posturi tv: Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova și TV6.
„Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, a spus șeful statului vecin, într-un comunicat trimis Infoactual.
Președintele Maia Sandu a subliniat că, în situația incertă în care se află țara vecină este foarte important să fie prevenită orice încercare de destabilizare a țării.
„Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale.
Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiție.”
Amintim că, de exemplu, Orhei TV aparține fugarului și partidului cu același nume – ȘOR.
Interdicţia de difuzare va intra în vigoare începând cu data de luni, 19 decembrie, şi va dura până la finalul stării de urgenţă declarată în Moldova. De menționat că starea de urgenţă din Republica Moldova, valabilă pe o perioadă de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023.