Prezent la podcastul „Istorii Secrete” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, Virgil Măgureanu, primul director al Serviciului Român de Informații după revoluție, a vorbit despre grupul conspirativ care lucra în ascuns, în perioada comunistă, pentru schimbarea regimului și instaurarea lui Iliescu în fruntea statului.
La 25 de ani după ce și-a încheiat mandatul de director al Serviciului Român de Informații (1990 – 1997), Virgil Măgureanu recunoaște că în anii ’80 a purtat discuții cu diferite personalități din elitele comuniste ale vremii despre nevoia unei schimbări de regim. Ion Iliescu era liderul acestei grupări și personajul despre care încă de la sfârșitul anilor ’70 se vorbea, în anumite grupuri, că ar trebui să-i urmeze lui Ceaușescu la putere.
Planul pentru instalarea lui Iliescu la putere
El a povestit în cadrul podcastului „Istorii Secrete” de pe canalul de Youtube HAI România faptul că a întâlnit sute de persoane cu scopul de a organiza o mișcare care să ducă la schimbarea regimului Ceaușescu și aducerea lui Ion Iliescu la putere.
„În 1981 voiam să recunoaștem o tutelă. Târziu, nepermis de târziu, am ajuns la personajul care putea să pună în aplicare o mișcare de forță. Singurul care putea să o facă într-un mod profesional, să o facă fără zgomot, era omul pe care l-am întâlnit în ianuarie 1985”, spune Virgil Măgureanu.
Fostul director al SRI nu a precizat cine era „omul” pe care l-a întâlnit în ianuarie 1985 și care avea puterea să contribuie la schimbarea de regim într-un mod profesionist, dar un lucru este clar: planurile grupării conspirative au fost aflate de Securitate.
„Virgil Măgureanu: În ianuarie ‘85 putea să fie anul în care se puteau petrece niște lucruri care ne puteau scăpa de multe belele.
Ionuț Cristache: Și de ce nu s-a întâmplat?
Virgil Măgureanu: Pentru că și atunci a survenit, ca și în ’84, trădarea. Atunci s-a întâmplat cu un general de la Craiova, zicese, un oarecare general de pompieri Dragu. În ’85 îmi scapă cine anume, pentru că nu a ajuns la mine treaba asta, știu doar că a fost dat primul semnal de Securitate că pot ține în frâu orice mișcare a grupului.
Nu știu dacă știau la amănunt, dar știau destule, mai ales persoanele care au fost contactate (de către membrii grupării n.r.). Încă de la începutul anilor ’80, în diferite locuri, am întâlnit oameni importanți, militari. Unul dintre cei pe care i-am întâlnit sistematic era șeful diviziei de tancuri din București, colonelul Grozavul. Am ajuns la el prin intermediul generalului care conducea Armata I”, recunoaște fostul director SRI.
Sute de oameni au fost abordați pentru a organiza o lovitură de stat
„Erau zeci sau sute pe care i-am întâlnit cu acest scop. Unii dintre ei prea devreme, dar prea puțini dintre cei care aparținuseră grupului, dacă despre grup doriți să mă întrebați. Eu am fost, s-ar zice din punctul acesta de vedere, abordat de la început. Am scris despre asta și am simțit că trebuie să mă retrag pentru că nu aveam nicio atribuție care m-ar fi putut determina să rămân. Pe 30 decembrie, cu o zi înainte de anul nou în 1989, mi s-a zis că voi fi consilierul pe probleme speciale pentru dl. Iliescu. Aș fi preferat să nu-l fi cunoscut vreodată pe generalul Militaru care între timp ajunsese Ministrul Apărării”, spune Virgil Măgureanu.