Dar dacă Laura Codruţa Kovesi ar candida și ar ieși președinte, cu siguranță am fi primiți în Schenghen fără probleme, pentru că ar fi un semnal că toată lumea luptă anticorupție, este de părere politologul Alina Mungiu Pippidi. Aceasta este de părere că Laura Codruța Kovesi în fruntea României ar fi un semnal că toată lumea de la noi din țară luptă împotriva corupției.
EXCLUSIV. Politologul Alina Mungiu-Pippidi crede că, dacă şi-ar dori să candideze, Kovesi are toate şansele să ajungă preşedinte
„După părerea mea Koveși nu își dorește să fie președinte, dar ar avea șanse foarte mari, cred că ar fi unul din lucrurile care ar trezi niște alegeri prezidențiale. Speranța mea este să se întâmple peste 8-10 ani, când își termină ea mandatele”, a spus Alina Mungiu-Pippidi în podcastul lui Ionuț Cristache pentru EVZ Play.
Politologul Alina Mungiu-Pippidi a mai menționat că fosta șefă DNA, din poziția pe care o are în prezent, aceea de șefă a Parchetului European, este complet îndreptățită să critice șefii de stat, mai ales din țările care se târâie, cum este și exemplul României.
„Toți suntem oameni, și evident că ea poate să spună că dacă Iohannis era mai brav, putea să o apere. Iohannis a profitat foarte mult de pe urma campaniei anticorupție, Iohannis a reușit să îl plaseze pe Dragnea în locul ăluia care se opunea și în același timp a făcut ce a făcut Dragnea. Evident că Koveși l-a taxat pe treaba asta, dar asta e un fleac, nu contează. Mie mi se pare că ceea ce a făcut ea substanțial bun este că i-a certat pe cei din guvern, pentru că ea știe mai bine decât alte țări ce merge și ce nu merge la noi”, a spus Pippidi.
„Nu mi se pare că la corupție stăm noi foarte prost, mie mi se pare că stăm foarte prost la statul de drept”
Mie, spune Pippidi, nu mi se pare că la corupție stăm noi foarte proast, mie mi se pare că stăm foarte prost la statul de drept. Noi am avut primul președinte al Agenției Naționale de Integritate pe Horia Georgescu care l-a anchetat pe Iohannis când era candidat la președenție.
„La trei luni după ce Iohannis a câștigat a fost arestat, trimis în judecată, ținut în arest preventiv, nu pentru munca lui de la ANI, ci pentru ce făcuse la Agenția Națională de Restituire a Proprietății. După această poveste, Georgescu ajunge în judecată, se judecă toate procesele, și la sfârșit ICCR îl clarifică spunând că nu există fapta”.
Ce spune toată această poveste despre anti corupția noastră? Faptul că o agenție anticorupție, DNA, îl arestează pe șeful celeilalte agenții-ANI, după ce întâi îi dă informații SRI-ul să se ducă după Iohannis, să nu ajungă președinte. Chestia eșuează, îl trimit la închisoare, și finalmente Curtea spune că fapta nu există, conchide Pippidi.
„Dosarul Ponta-Toni Blair, o bătălie pentru putere în servicii”
În ceea ce priveşte procesul Ponta-Tony Blair, în care a fost implicat Victor Ponta, politologul spune că “problema a fost că era vorba în primul rând de Sebastian Ghiță, care era implicat în mai multe lucruri uneori, sunt bătăliile astea în facțiunile serviciilor. Ghiță era apropiat de servicii și a fost o bătălie pentru putere în servicii, și s-au atacat unii pe alți”.
„Cazul în sine era ridicol. Faptul că au fost achitați arată că sistemul funcționează și că deși se fac abuzuri și intervenții politice, care evident că se fac la nivelul procuraturii, pentru că în toate guvernele lumii e mai ușor ca politicul să intervină la nivelul procuraturii decât în justiție. S-au prezentat la noi dovezi că guvernul ar fi intervenit și în justiție”.