Lifestyle

Exclusiv. Nu a fost o întâmplare prinderea prințului Paul. Cum au reușit polițiștii români și francezi să-l captureze în plină zi

Exclusiv. Nu a fost o întâmplare prinderea prințului Paul. Cum au reușit polițiștii români și francezi să-l captureze în plină zi

Jandarmii francezi nu l-au oprit din întâmplare pe Paul de România pe o stradă din Paris. Ministrul Bode a fost zgârcit în a da informații presei, dar mai există surse.

Știm deja ce ne-a oferit ministrul de Interne la începutul acestei zile:

„Ca urmare a activităților de cooperare între Poliția română și cea franceză, Prințul Paul al României a fost depistat și retinut la Paris. În continuare se defășoară acte procedurale în vederea aducerii acestuia în țară”.

Mai târziu a apărut și o fotografie cu Prințul Paul într-o modestă cafenea din Paris, stând la masă și butonând telefonul. Nu acolo s-a petrecut reținerea lui ci în stradă, după ce a ieșit din local. Jandarmii francezi erau deja pregătiți, știau pe cine trebuie să „umfle”.

Nu a fost o întâmplare prinderea prințului Paul. Cum au reușit polițiștii români și francezi să-l captureze în plină zi

Paul de România era dat în urmărire internaţională din 18 decembrie 2020, după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni în dosarul Ferma Băneasa pe 17 decembrie 2020. Jandarmii l-au așteptat și, când fugarul a ieșit din cafenea, i-au cerut actele.

La verificări, a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile din Marea Britanie. N-au mai contat nici identitatea invocată, nici vociferările prințului. A fost dus la sediul poliției franceze – Biroul Central de Luptă Împotriva Delincvenţei Itinerante. Oameni din acest Birou și din Direcţia Generală a Jandarmeriei Naţionale au cooperat de mai mult timp cu structuri ale Poliției Române pentru găsirea și capturarea lui Paul de România, cetățean român, francez și britanic.

Inițial, se pare că prințul Paul fugise în Portugalia, țară indicată și de soția sa, Lia, și ea cu cetățenie română și britanică. Probabil că a mai călătorit și prin alte țări din Europa, dar în Marea Britanie nu a mai pus piciorul.

Nu am reușit să aflu de la surse de când era la Paris, însă polițiștii români au aflat recent de prezența lui la Paris. Au luat legătura cu polițiști specializați din capitala Franței și au pus la punct un plan de identificare, găsire și capturare a prințului fugar.

Investigatorii francezi au aflat că prințul Paul avea obiceiul să își bea cafeaua dimineața într-un anume local. L-au filat și au făcut poze pe care le-au trimis colegilor din România pentru identificare. Fotografia, ușor blurată, cu Paul de România la masa din cafenea este una dintre acestea. Când s-a primit confirmarea, s-a trecut la următorul pas, luni dimineața: reținerea celui urmărit. Acesta a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile din Marea Britanie.

Dezbaterea juridică legată de extrădare poate fi lungă

Extrem de curios, de ce nu a prezentat pașaportul francez. Poate că nu-l avea la el. Cu siguranță a aflat, între timp, că legea/codul penal francez prevede că Franța nu-și extrădează cetățenii.

Articolul 696-2 din CCP stipulează că Franța poate extrăda „orice persoană care nu are cetățenia franceză”. Atunci când extrădarea se bazează pe dreptul intern francez, interdicția privind naționalitatea este obligatorie.

Nu este vorba doar de Franța. O mulțime de țări nu ar extrăda niciodată un cetățean al lor. Nici Franța, nici Germania sau Austria nu-și extrădează cetățenii. Dar aceste țări au jurisdicție pentru a judeca doar infracțiunile comise de un cetățean al său în timp ce se afla în străinătate. Prin urmare, în cazul în care infracțiunea este gravă, inculpatul poate fi condamnat și pedepsit și își va ispăși pedeapsa în Franța.

Totuși, mai sunt două situații care ar putea fi defavorabile lui Paul de România. Una este legată de procedura mandatului de arestare european. A doua, de cetățenie.

Prințul Paul are, înaintea celorlalte două, cetățenia română. Conform fostului ministru al Justiției, Titus Corlățean, într-o intervenție la Antena 3, această primă cetățenie se ia în considerare când e vorba de extrădare.

Așa că, dacă prințul fugar este cetățean român, chestia cu extrădarea conform codului penal francez cade. Dar, așa cum a punctat și Titus Corlățean, va urma o dezbatere juridică în instanță, când se vor termina procedurile de extrădare cu statul român.

De ce nu se duce Paul de România în Marea Britanie

Deși are pașaport britanic, Paul de România nu pune piciorul în acea țară. A avut un mare proces acolo cu un jurnalist englez, care în 2019 i-a deschis acțiune și în România. Acel proces probabil nu e închis nici azi.

Jurnalistul britanic are de recuperat o datorie de 4,7 milioane de lire sterline de la Paul Philippe de Lambrino din anul 2013. Atunci nu devenise Paul de România în acte. Instanța supremă britanică – Queen’s Bench Division – a stabilit, atunci, că prințul Paul e bun de plată în urma unui litigiu civil, în cadrul căruia judecătorii i-au dat câștig de cauză jurnalistului.