Timp de câteva luni de zile, activiști ecologiști pasionați de credința lor au campat pe câmpuri și au ocupat copacii dintr-un mic sat agricol din vestul Germaniei, în speranța că vor sosi oameni de aceeași părere din întreaga țară și vor ajuta la oprirea extinderii unei mine de cărbune în aer liber din apropiere, care amenința să înghită întregul sat și fermele care se află în componența acestuia. O analiză exclusiv Infoactual.
Exclusiv. Noua ”foame” de cărbune a Germaniei sufocă un mic sat german. Culmea ironiei, tocmai ei au cerut eliminarea cărbunelui
Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa a determinat Germania să intensifice utilizarea cărbunelui, în pofida obiectivului său de a-l elimina treptat până în 2030.
Protestele în masă au determinat guvernul german să intervină și să salveze o pădure seculară de la extinderea exploatării de cărbune cu doar doi ani în urmă. Iar partidul Verzilor a înregistrat cea mai bună performanță din istorie la alegerile de anul trecut, semn că lupta împotriva schimbărilor climatice a devenit un subiect politic câștigător în cea mai mare economie europeană.
Și toate acestea au fost motive de încurajare pentru protestatarii care și-au propus acum să salveze micul sat german care este la un pas de a fi sufocat de cărbune.
Dar șansele lor s-au dovedit a fi zero. Săptămâna trecută, guvernul a pecetluit efectiv soarta lui Lützerath, anunțând că RWE, cea mai mare companie energetică din Germania, are nevoie de cărbunele de sub sat – pentru a compensa gazul care a încetat să mai vină din Rusia.
Războiul din Ucraina și perspectiva iminentă a unei ierni fără combustibil rusesc ieftin au răcit entuziasmul în Germania pentru politici mai ecologice, cel puțin pentru moment. Într-o națiune care s-a angajat să se ”dezbrace” complet de cărbune până în 2030, a fost o retragere bruscă, iar pentru unii, una dificilă, potrivit New York Times. Și cum politicile ecologice ale Germaniei au depășit granițele, iată că au ajuns și în România europeană de azi.
”Marilor noștri strategi în închiderea minelor le-a pus Dumnezeu frână”
Din cauza faptului că extragerile de cărbune afectează în primul rând natura și mediul înconjurător, și România a renunțat la majoritatea minelor țării. În noiembrie 2018, presa scria despre „Proiectul Strategiei Energetice a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050” că a fost finalizat. Iar mineritul va dispărea.
Se anunța că se închid cele mai multe mine din Valea Jiului și că România va importa cărbune pentru termocentralele care vor mai rămâne în funcțiune. De data aceasta treaba era mai serioasă decât în primăvara lui 2016 când Ministerul Energiei a anunțat prima dată că, ușor-ușor, mineritul va dispărea.
”Marilor noștri strategi în închiderea minelor le-a pus Dumnezeu frână”, a scris, în luna martie a acestui an, editorialistul Evenimentul Zilei, Simona Ionescu.