Fondator al unui ONG cu sediul la Iași, implicat în diverse activități publice locale, uneori beneficiind și de susținerea autorităților, Morel Bolea a fost reținut aseară, miercuri, 9 noiembrie 2022, de procurorii DIICOT, într-un dosar privind traficul de minori.
EXCLUSIV. Noapte de coșmar pentru ”ambasadorul mason” reținut de DIICOT Iași într-un dosar stufos privind traficul de minori
În noaptea de miercuri spre joi, anchetatorii DIICOT au avut de ”lucru” cu Morel Bolea, pentru că dosarul lui este unul deja unul stufos, fiind vorba de mai multe mărturii șocante ale unor victime care au depus plângere recent dar și din trecut, respectiv anii 2000-2016.
Inițial, după cum s-a văzut în filmările furnizate de DIICOT Iași, împreună cu Morel Bolea au fost conduse la audieri și fetele care au fost găsite la momentul efectuării perchezițiilor la casa unde își desfășurau activitatea ca ONG, în Miroslava.
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru Infoactual că fetele au fost audiate, dar niciuna dintre ele nu a fost reținută. Prin urmare singurul arestat la dosar, pentru 24 de ore, este Morel Bolea.
În filmarea DIICOT se vede cum Bolea respinge toate acuzațiile care îi sunt aduse, spune că nu știe nimic și că de fapt el are doar un ONG și nimic altceva. Din punct de vedere legal, așa stau lucrurile, fiind fondatorul oficial al Asociației Kasta Morrely, care se ocupa printre altele de modelling.
Cum a ajuns Morel Bolea să fie arestat
La data de 09.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul din cadrul B.C.C.O. Iași au efectuat cinci percheziţii în municipiul Iași la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor persoane juridice într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.
Povestea este mai veche și datează începând cu anul 2000. În perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore la data comiterii faptelor, au fost recrutate prin intermediul unei organizații neguvernamentale și a unei agenții de modelling, înființate pe raza municipiului Iași, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare și abuz emoțional).
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași în anul 2021, ca urmare a declinării competenței de soluționare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.
Ancheta procurorilor a plecat de la o sesizare vizând o acuzație de viol ajunsă acum doi ani la Parchetul de pe lângă Tribunal. Până la acest moment, în urma cercetărilor au fost identificate cinci persoane vătămate, potrivit DIICOT Iași. Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală. Iar specialiștii DIICOT, pe cazul dat, au colaborat îndeproape cu o organizație nonguvernamentală specializată în prevenirea și combaterea traficului de persoane.
Cinci fete au vorbit deja cu anchetatorii. O a șasea a vorbit ieri cu redactorii „Ziarului de Iași”. La un pas de sinucidere după ce a stat un an în plasa de păianjen a asociației conduse de Morel Bolea, ea și-a refăcut între timp viața în străinătate.
Un festival de modelling, paravan pentru nenorociri
Cunoscut în lumea mondenă a Iașului, Morel Bolea coordonează de fapt activitatea a două asociații, EuroDemos și Kasta Morrely. Ambele asociații au beneficiat constant de finanțări din partea Primăriei, prima pentru organizarea unor dezbateri asupra drepturilor omului, simpozioane sau concursuri, iar a doua, pentru organizarea anuală a unui festival de modă. Cele două asociații erau atractive pentru tinerele cu spirit civic, dar și pentru fetele pasionate de modelling.
Fetele care au depus mărturie în fața anchetatorilor au povestit însă cu totul altceva. Asociațiile nu ar fi fost altceva decât paravane pentru activități degradante la care erau supuse tinerele, acestea fiind abuzate sexual de Morel Bolea.
Figură cunoscută în lumea mondenă a Iașiului, organizator al unui festival anual de modelling. Sub paravanul ajutorării tinerelor fete să meargă pe o carieră de modelling se ascundea o rețea întunecată. Chiar fetele victime au povesti anchetatorilor DIICOT că ”mentorul” Bolea le spunea că este ”Ambasador mason”, o lume atractivă la prima vedere, care oferea beneficii și ascensiune tinerelor fete naive și credule.
Faptul că președintele asociației Bolea face parte dintr-o ”organizație internațională obscură” nu era un secret, dovadă fiind emblema stea, extrem de vizibilă, amplasată pe casa unde își desfășura omul activitatea.
Presa locală a scris că simbolul de pe casa lui Morel Bolea este o cruce malteză.
Este o variantă de cruce heraldică care s-a dezvoltat din forme anterioare de cruci cu opt vârfuri în secolul al XVI-lea. Cu toate că este asociată în principal cu Ordinul Ospitalierilor (Ordinul Sf. Ioan, acum Ordinul Suveran Militar al Cavalerilor de Malta) și, prin extindere, cu insula Malta, crucea a ajuns să fie folosită de o gamă largă de entități încă din perioada modernă timpurie, cele mai notabile fiind Ordinul Sfântului Ștefan, stema și drapelul orașului Amalfi, Ordinul polonez al Vulturului Alb (1709) și ordinul prusac Pour le Mérite (1740).
Unicode definește un caracter denumit „cruce malteză” în intervalul Dingbat la poziția U+2720 (✠); cu toate acestea este prezentată grafic de obicei ca o cruce templieră (echilaterală dreaptă cu capete lărgite).
Doi ani a stat DIICOT cu ochii pe Morel Bolea și a adunat date la dosar. Între timp, în mai multe declaraţii publice, Bolea a negat toate acuzaţiile aduse şi a susţinut că este supus unei campanii de denigrare.