Actual

Exclusiv. Ministrul Petre Daea: „Vom aplica regula prioritizării exporturilor de cereale în Portul Constanța”

Petre Daea
Sursa foto: Captura din podcastul Hai Romania

Invitat în cadrul ediției de joi, 4 mai, a podcastului Hai România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a abordat problema blocajului generat de cerealele ucrainene care tranzitează țara noastră, în condițiile în care Portul Constanța nu face față, precum și soluțiile disponibile.

Din cele 7 milioane de tone de cereale ucrainene care au trecut prin culoarul din România, cinci și-au continuat drumul, iar două au rămas în țara noastră, conform datelor Comisiei Europene, prezentate de ministrul Daea. „Fermierii, crescători de animale, în momentul în care au văzut o ofertă mai favorabilă ca preț la ucraineni sigur că s-au dus și au cumpărat de la ei. În România avem 152.000 de fermieri care practică zootehnia, iar statul român nu poate interveni – ai dreptul de a cumpăra de unde dorești”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, astăzi, în România, nu se mai pot cumpăra produse din Ucraina pentru că a intervenit CE: „Este prerogativa Comisiei să facă politica comercială la nivelul UE. Și a spus așa: voi, cele 4 țări (care au luat decizia de a interzice exporturile ucrainene – n.r.), dacă nu vă retrageți decizia, intrați în procedură de infringement și sunteți pasibili ca Ucraina să vă dea în judecată. Iar de pe data de 2 mai s-a oprit importul în toate țările. S-a venit cu două soluții. Una juridică, prin care Uniunea a spus stop importurilor de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță. Și o a doua măsură – o a doua tranșă de bani pentru a atenua efectele negative asupra fermierilor care au avut produse pe stoc”, a declarat ministrul în cadrul ediției de joi, 4 mai, a podcastului Hai România, disponibilă aici.

Ce soluții există pentru depășirea blocajului din Portul Constanța

Potrivit ministrului, în prezent, cerealele ucrainene nu au voie să intre în România decât cu destinație precisă, toate mijloacele de transport, rutiere sau feroviare, fiind sigilate la intrarea în vamă și monitorizate. În țară nu mai au voie să intre decât acele produse pentru care s-au încheiat contracte și au fost plătite.

„Am stabilit cu partea ucraineană să comunice în fiecare săptămână ce cantitate pleacă și la ce destinație merge. Însă capacitatea logistică a portului Constanța nu poate prelua toate cerealele din Ucraina și din România. Acesta a fost și motivul pentru care Comisia a intrat pe norme excepționale de salvagardare, în care a spus trebuie să oprim importul în țările respective și să creăm culoare de tranzitare. Și în primul rând României, ca fermierii noștri să iasă pe piață cu grânele, care nu pleacă nici în Ungaria, nici în Serbia, nici în Ucraina și se duc la Constanța”, a declarat ministrul.

În acest context, în care și pentru cerealele Ucrainene portul Constanța reprezintă o destinație importantă problema întâietății la export devine critică: „Am discutat cu ministrul ucrainean al Agriculturii și ne vom întâlni și cu cel din Republica Moldova, iar regula pe care o vom aplica este prioritizarea. Facem culoare separate, în care să știm exact ce este pentru români și pentru ucraineni. Totodată, premierul a semnat o scrisoare către Uniunea Europeană în care a solicitat să se găsească alți bani din afara politicii agricole comune și să se aloce fonduri pentru investiții astfel încât să putem face față unui aflux de cereale. Pentru că, dacă rușii rămân pe această poziție și blochează exporturile, ucrainenii sunt închiși, iar gura lor de ieșire este Constanța, ca și în cazul nostru”, a precizat Petre Daea.

Fluxurile de cereale vor crește

Ministrul Agriculturii a precizat că sunt luate în calcul mai multe soluții și scenarii de lucru, pentru că nu se poate știi cu certitudine care va fi reacția Rusiei în timp.

„Dacă este război vom avea probleme în continuare, de aceea trebuie să ne adaptăm condițiilor pe care le avem și să găsim soluții suplimentare. Trebuie să găsim soluții prin care să ajutăm fermierii români, dar să respectăm regulile și legile. Problemele de anul acesta sunt în curs de rezolvare, întrucât interdicția este doar până pe 5 iunie. După această dată trebuie să vedem ce facem, care este situația, pentru că vin grânele ucrainene. Iar noi, peste două luni, intrăm la recoltat pe 2 milioane de hectare de grâu și atunci trebuie să avem asigurate fluxurile și să nu ne prindă cu stocuri mari în magazii pentru că vom intra într-un blocaj”, a subliniat ministrul Petre Daea.