Deși Iașiul nu concurează cu nici un alt oraș din România sau din lume, metropola ieșeană are propria personalitate, la fiecare sărbătoare. Și oameni din toate colțurile țării și ale lumii vin la Iași, atrași ca un magnet de vestigiile istorice și cele două puncte pentru care este renumit: orașul celor șapte coline și orașul cu cele mai multe biserici.
Exclusiv. La 1 decembrie se dă startul sărbătorilor, la Iași. O roată panoramică, 14 brazi mari, 800 brazi mici. Singurul brad luminos de care se pot bucura chișinăuienii este la Iași
Oficial, la 1 decembrie se dă startul sărbătorilor de iarnă și la Iași, când sunt aprinse luminițele feerice în tot orașul. Opt sute de brazi mici, în ghivece, au fost amplasați atît în centru, cât și în toate cartierele reprezentative ale Iașiului.
Târgul de Crăciun și Parcul de distracții se întinde pe Pietonala Ștefan cel Mare, mai exact pe axa bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. I.C. Brătianu – Piaţa Unirii. Perimetrul este plin de comercianți care stau și aici în căsuțele special amenajate, cu oferte ademenitoare, pentru toate gusturile și buzunarele.
Mirosul vinului fiert se simte de departe și atrage ca un magnet în perimetrul special amenajat, îmbrăcat de sărbătoare. Brazii, frumos împodobiți, ghirlandele luminoase, dar și imensa roată sunt punctul de atracție al sărbătorilor.
„Deschiderea Orășelului Copiilor și a Târgului de Crăciun și aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă vor avea loc joi, 1 decembrie, la ora 17.30, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața sediului Primăriei Municipiului Iași”, a anunțat, într-un comunicat emis Infoactual, municipalitatea ieșeană.
Singurul brad luminos de care se pot bucura chișinăuienii la 1 decembrie este la Iași
Familii cu copii vin din toate regiunile Moldovei, dar și de peste Prut, Chșinăul fiind la doar două ore distanță de Iași. Totul este minunat, un singur lucru lipsește, doar zăpada.
Galina este din Chișinău și vine cu familia să vadă bradul cel mare de la Iași, în fiecare an. De această dată, ea ne-a mărturisit, că acum centrul Iașiului este mai frumos ca niciodată. Fascinată de luminițele multicolore, bucuria și primirea călduroasă a ieșenilor, Galina a spus că se bucură pentru alegerea de a petrece vacanțele la Iași și nu oriunde altundeva în lumea largă.
Va avea și Chșinăul bradul lui, dar acesta va fi unul trist și mohorât, a mai spus Galina oftând, din cauza vremurile tulburi ale Moldovei ce se află la confluența drumurilor afectate de vremurile tulburi ale omenirii. Fiind stomatolog, ea are mulți colegi care lucrează și trăiesc la Iași, unde spune că simte că, prin vizita sa, deși scurtă, a făcut ”un pas în Europa”.
Primăria Chișinău și bradul
Deși inițial Primăria Chișinău a anunțat că nu va fi instalat tradiționalul brad la 1 decembrie în Piața Catedralei, oficialii locali, cărora le revine datoria de instalare și împodobire a bradului, au început miercuri 30 noiembrie să îl instaleze în mare grabă, în dorința de a fi gata și el, la 1 decembrie. Doar că data la care vor fi aprinse luminițele pe brad va fi anunțată mai târziu, scrie presa locală.
Bradul artificial, care a fost și în ceilalți ani, urmează să fie instalat în zilele următoare. Despre programul sărbătorilor de iarnă și ziua lansării oficiale, autoritățile au transmis că ne vor spune ulterior.
Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban, pe pagina personală de Facebook. Cu câteva zile în urmă, primarul Ceban nu a spus cu exactitate când vor vedea moldovenii bradul în centrrul capitalei, în schimb, purtătoarea de cuvânt a primăriei Chișinău, Natalia Ixari a spus că pe la mijlocul lunii decembrie.
„Da, va fi organizat în acest an, cum avem totul planificat vom publica. Brad va fi cel de anul trecut, dar va fi inaugurat pe la mijlocul lunii decembrie. Vom instala tot ce s-a procurat pe parcursul atrei ani deoarece anterior ele se luau în chirie, bradul și celelalte decorațiuni.
Anul trecut noi am folosit ceea ce am procurat pe parcursul anilor la care se mai adăuga ceva nou. Și anul acesta poate fi ceva nou, dar în mare parte, circa 90 % vor fi din anii precedenți”, a declarat Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, pentru un post tv local.
Pentru cine nu știe facem precizarea că Moș Crăciun, în majoritatea caselor din Republica Moldova, vine în noapte de Revelion, la trecerea dintre ani, după modelul rusesc.
Prin urmare, singurul brad luminos de care se pot bucura chișinăuienii, la 1 decembrie, este la Iași.