Invitat la ediția din data de 26 iunie la podcastul HAI România a fost Ion Cristoiu, care a abordat alături de gazda emisiunii live de pe YouTube subiectul rebeliunii lui Evgheni Prigojin. Potrivit lui Cristoiu, această rebeliune a pornit o isterie în presa internațională, care a putut fi observată și în presa românească.
Conform discuțiilor celor doi, această așa zisă rebeliune, a fost pur și simplu un joc al puterilor, orchestrat de Putin, pentru a-i scăpa capul lui Prigojin, și pentru a reuși o dezlipire a organizației de mercenari „criminali” Wagner de numele șefului statului Rus, astfel încât cele două entități să nu mai fie asociate.
Întregul podcast poate fi urmărit aici.
Putin și întreaga Rusie a mimat o slăbiciune în fața lumii Occidentale
Ion Cristoiu, invitatul la ediția de astăzi a podcastului HAI România a spus că întreaga operațiune de rebeliune a mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin a fost o piesă de teatru jucată de marile puteri ruse.
„O acțiune totală pe cont propriu al lui Prigojin este imposibilă, deoarece Wagner este brațul nevăzut al armatei ruse. Aceasta armata așa zisă privata este nu este recunoscută de Moscova. Ea și-a vârât coada în Siria, in Sudan, unde armata rusă nu putea să pătrundă deoarece era denunțata ca se amestecă în treburile interne.
Wagner este o organizate de mercenari, care este plătita și sprijinită de armata rusă, adică armata rusă în loc să spună că ei au pătruns in Siria, au spus ca au pătruns mercenarii Wagner. Un rus nu poate sa pătrundă într-o astfel de organizație”, spune Ion Cristoiu, referitor la mercenarii Wagner.
De asemenea, Cristoiu a subliniat și că fără susținea lui Putin sau a rușilor, armata privată Wagner nu ar fi posibilă, deoarece aceștia sunt total sprijiniți de statul rus. Armata Rusă sprijină gruparea Wagner din mai multe puncte de vedere, sprijinul vine și din punct de vedere logistic dar și material.
Oficial Putin nu se mai asociază cu imaginea mercenarilor criminali
„Cu o luna in urma, puterile occidentale au luat in calcul drept organizație terorista, ceea ce înseamnă ca puteau fi vânați oriunde. Din motive care poate le știe Putin, ei s-au implicat prea mult in Bahmut. De regula statul rus, de fiecare data când s-a zis ca Wagner e a lor, rușii au spus că „nu, doamne ferește”.
Astfel, de aceasta banda care este considerată criminala în Occident, se lipise și imaginea lui Putin. În felul acesta, unul dintre lucruri s-au rezolvat. Astfel, prin dezlipirea de Wagner, s-a realizat salvarea grupării și dezlipirea numelui președintelui de gruparea Wagner”, explică Ion Cristoiu.
De asemenea, Ion Cristoiu a mai explicat și că toate mediatizarea a fost un lucru neobișnuit pentru Vladimir Putin, care ar fi fost ieșită din discuție dacă revolta se întâmpla cu adevărat. „Daca era pe bune aceasta revolta, nu intervenea Putin, la fel ca și la noi, unde nu s-a intervenit pe 17 decembrie, ci s-a intervenit de abia pe 21. Dimineața mi s-a părut o dramatizare neobișnuita pentru Putin. Acolo este vorba despre o mașinărie, nu despre Putin, ci despre statul rus”, a încheiat Cristoiu acest subiect.