În ediția de pe data de 26 iunie a podcastului România lui Cristache de pe canalul de YouTube HAI România, a fost în calitate de invitat Ion Cristoiu. Cei doi au discutat referitor la situația din weekendul trecut legată de rebeliunea mercenarilor Wagner, și ce efect au avut aceste evenimente asupra presei din România, dar și din Occident.
Potrivit lui Ion Cristoiu, instituțiile de presă autohtone au picat în plasa rusă, și s-au lăsat duși de val, dramatizând situația, în condițiile în care în presa rusă nu se auzea de acest eveniment.
Podcastul HAI România poate fi urmărit integral aici.
Klaus Iohannis a ales să fie prudent în ceea ce privește declarațiile
„În timp ce autoritățile, ce Klaus Iohannis a fost foarte prudent, a fost pe linie. Cea mai bună dovadă a fost următoarea, primarul Moscovei declara ca evacuează orașul, iar nici o ambasada nu a făcut o recomandare ca aceste instituții să se închidă. De ce aceleași instituții care i-au spus lui Klaus Iohannis ca este cacealma, transmiteau presei ca este într-adevăr o rebeliune”, a explicat Ion Cristoiu referitor la panica instaurată în instituțiile de presă, și nu doar la nivel autohton, ci la nivel mondial.
De asemenea, Cristoiu a mai spus că toată această panică, care a fost creată la nivel mondial, a fost rezultatul la care spera Rusia, astfel încât Putin să pară vulnerabil, și să își curețe imaginea.
„Țineți minte povestea cu arestarea lui Xi, tot așa erau coloane. Era un calcul simplu, loviturile de stat se dau in interior, nu exista lovitura de stat din exterior. Acestea trebuie reglate instant, cum spunea și Iliescu, sunați la ambasadă rusă, și spuneți cine suntem, dar așa se face, după ce faci lovitura de stat, joci teatru”, a detaliat Ion Cristoiu la podcastul HAI România, de luni.
Presa internațională a fost învârtită pe degete de Putin
„Diversiunea cu teroriștii, cu securitatea, care chiar Reuters spunea ca avea tancuri și elicoptere, a pornit de la o imagine prejudecată ca securitatea e cea mai mare din lume. În România ideea de război civil a fost posibilă deoarece s-a exagerat foarte mult imaginea lui Ceaușescu, iar atunci când a căzut atât de ușor, ziariștii au rămas uimiți. Atunci s-a plecat de la prejudecata care a circulat și la începutul războiului, că haosul guvernează Rusia.
Puține sunt ziarele lumii unde să nu fie ei. În perioada Uniunii Sovietice, în Franța era un partid, Partidul Comunist, care avea primari, care uneori a avut și miniștrii. Toți, și marea majoritatea, erau admiratori și au devenit membrii KGB pe gratis. Toate țările, și mișcările de eliberare, erau sprijinite de ruși, de KGB”, spune Ion Cristoiu.
De asemenea, invitatul de pe data de 26 iunie a mai explicat și faptul că instituțiile de presă rusești care ar trebui de fapt să facă dezvăluiri mari referitoare la cum funcționează statul, și să divulge secrete din interior, încă se axează pe subiecte de tabloid.
„Astfel, exista partide în România care plătesc pentru știri negative. La fel ca și în Rusia. Ca de exemplu Meduza dă știri despre averea lui Putin, dar nu spun niciodată unde sunt făcute rachetele Rusiei. Sunt tot la capitolul bârfe, care nu îl ating pe Putin. Ce se spune despre Putin pe aceste site-uri? Că are amantă, ca are vile, ca are buncăre, dar ce nu se spune, unde s-a mutat armata, unde sunt produse rachetele, și alte informații care ar putea fi periculoase”, a încheiat Cristoiu.