Lifestyle

Exclusiv! De cine se s-ar fi „temut” Securitatea comunistă? Fost șef SRI: „Se gândeau foarte bine că se va face o schimbare”

Virgil Măgiâureanu, fost șef al Serviciului Român de Informații (sursă foto: captură photo Hai România)
sursă foto: captură photo „Hai România”

Securitatea din Perioada Comunistă din România a rămas în istorie ca o instituție ce obișnuia adesea să „aibă grijă” de cei care, printr-un mijloc sau altul, se împotriveau regimului și retoricii din acea vreme. Însă, se pare că membrii Securității ar fi avut și ei „slăbiciunile” lor, oameni de care „s-ar fi temut”. Un astfel de exemplu ar fi fost chiar Virgil Măgureanu, membru al unui grup ce urmărea să îndepărteze puterea comunistă din fruntea statului român și șef al SRI după căderea regimului comunist.

Interacțiunea lui Virgil Măgureanu cu Securitatea ar fi fost una neobișnuită. În luna mai a anului 1989, acesta a fost anunțat că va fi transferat la Focșani, unde va îndeplini funcția de muzeograf șef la Muzeul Județean Vrancea. Până atunci, Măgureanu ocupa un post de cadru universitar de psihosociologie la Academia de Studii Social Politice „Ștefan Gheorghiu” din București, post pe care îl ocupa de aproape trei decenii.

Această mutare s-a făcut fără vreo explicație plauzibilă. Virgil Măgureanu a încercat atunci timp de zile întregi să afle motivul pentru care a fost mutat la Focșani, însă fără vreun răspuns rezonabil. „Am fost extrem de surprins de această decizie. Nu mă așteptam la asta, chiar dacă știam că sunt urmărit. Apoi, nimeni nu s-a sinchisit vreodată să explice de ce am fost mutat cu forța la Focșani. Doar m-au anunțat că voi fi muzeograf șef la muzeul din acest oraș”, spune Măgureanu în cadrul podcastului „Istorii Secrete”, moderat de Ionuț Cristache pentru „Hai, România!”.

Avea Securitatea „temerile” sale?

Moderatorul podcastului „Istorii Secrete”, Ionuț Cristache, a fost curios să afle de la fostul șef al Serviciului Român de Informații dacă Securitatea s-ar fi temut de membrii acestui grup organizat să înlăture regimul de la putere. Se punea problema „răzbunării”, că în situația celor care „ar fi avut grijă” de membrii acestui grup s-ar fi întors la 180 de grade după ce planur ar fi fost dus la bun sfârșit.

 „Mi s-a spus doar că se știa ce fac și despre grupul din care fac parte. Eu nu știam, și nu știu nici acum ce informații dețineau ei despre mine. Chiar nu am idee la ce se s-au gândit ei atunci când m-au mutat la Focșani. Știu doar că se gândeau foarte bine că se va face o schimbare și că trebuie să aibă grijă cu cine își fac de lucru”, spune Virgil Măgureanu.

Grupul de care s-ar fi temut Securitatea

După cele declarate de Măgureanu, grupul din care făcea parte nu era deloc unul mic, iar Securitatea și câțiva membri de Partid aveau la cunoștință despre existența acestora, despre ceea ce doresc să facă. „Iar foarte multă lume se cam aștepta la această mișcare din partea noastră”, mai spune fostul șef SRI.

„Asta pentru că România a fost una dintre ultimele țări în care regimul comunist a căzut. Cei care se pregăteau să ia puterea își făceau socotelile din timp cu privire la momentul cel mare. Însă răzbunarea nu era una dintre priorități. Eu nu știu pe nimeni care, după 1989, a venit și s-a răzbunat pe ceea ce a pățit de pe urma acțiunilor Securității. Eu și colegii mei de pe vremea aceea aveam cu totul altă treabă, aveam alte priorități. Nu se stătea gândul la vreo răzbunare. Am fost nevoit să construiesc o instituție, nu să pierd timpul”, conchide Virgil Măgureanu.